TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.12.2012 15:23:59

Zaorálek: Změny ve vládě? Nečas jen splácí těm, kdo ho udrželi v křesle

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka nejsou výměna resortů a jejich slučování projevem koaliční snahy o efektivnější vládnutí. Jde o jediné, premiér Petr Nečas (ODS) splácí své dluhy a sliby těm, kdo mu pomohli udržet se v křesle, řekl Zaorálek na úterní tiskové konferenci.

Zaorálek zmínil, že úvahy nad tím, kdo jde do čela resortu obrany či dopravy, jsou bezpředmětné. "Nepociťuji ani potřebu komentovat premiérův návrh, že dopravu povede Zbyněk Stanjura. Tady totiž nejde o Stanjuru, ale o to, jakým způsobem se tyto změny dějí," uvedl.

Podle sociálnědemokratického poslance se o žádnou restrukturalizaci vlády, která má za cíl efektivnější hospodaření a správu, nejedná. "Kdyby tomu tak bylo, obsadil by premiér Nečas resorty pořádně již před dvěma lety. Že se změny dějí teď, znamená jediné. Nečas splácí své dluhy a sliby, které musel podstoupit, aby se udržel ve funkci. Je to prostě proto, že dává posty lidem, kteří mu pomohli se záchranou vlády. Martin Kuba se velmi angažoval v zachránění premiéra a vlády, tak dostane superministerstvo. Nic ještě není dohodnuto a on už hlásá, že má koncepci. To je vidět, že tyto dohody vznikly už na kongresu ODS," shrnul své stanovisko Zaorálek.

Narážel na to, že šéf průmyslu a obchodu se za svého stranického předsedu postavil na listopadovém kongresu, kandidoval a byl zvolen místopředsedou ODS, přestože to není tak dávno, co Nečas Kubu ve vedení strany nechtěl a hovořil o jeho vazbách na jihočeské kmotrovské struktury. Nečasovi se nakonec podařilo post předsedy strany obhájit a následně prohlasovat těsnou většinou daňový balíček, na který sám navázal vyslovení důvěry vládě.

V podobném duchu hovořil Zaorálek také o vicepremiérce Karolíně Peake (LIDEM), která zamíří do čela ministerstva obrany - obranu a dopravu si ODS a LIDEM prohodí. "Peake, to je přece dáma, která udržela podporu vlády i po rozpadu Věcí veřejných, vzdala se všeho, co její uskupení zastávalo: odporu k restitucím či vyšším daním. Je nekompetentní, ale to je všechno jen platba za podporu vlády, nic jiného v tom nehledejme. Hejbání škatulat, výměny cedulí to jen zakrývá, oč opravdu jde," dodal Zaorálek.

V plánech Nečasova kabinetu má dojít ke sloučení resortů dopravy a průmyslu a obchodu na jedno superministerstvo hospodářství. Kuba už v úterý avizoval, že by se tak mělo uspořit až 30 procent úředníků. Do správy ODS by po sloučení spadl resort, jímž by protékal významný podíl státního rozpočtu.

Do čela dopravy se má postavit předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, jak v úterý potvrdil premiér. To nasvědčuje, že k dohodě mezi ODS a LIDEM reálně došlo. Sloučení by mělo čekat i kulturu a školství, ministerstvo pro místní rozvoj čeká pravděpodobný zánik a jeho agenda částečně přejde na Úřad vlády. Ve hře je i sloučení životního prostředí a zemědělství, ale proti tomu se kategoricky staví třetí koaliční partner TOP 09.

Opozice se na koaliční restrukturalizační plány dívá s nelibostí zvláště proto, že nové nastavení kabinetních agend se dotknou především vlády, která vzejde z dalších voleb. ČSSD se po úspěchu v podzimních senátních a krajských volbách domnívá, že se to bude týkat jí.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688