Starejte se poctivě o svá dřevěná okna, přežijí pak věky

Při maximálním technologickém rozvoji v oblasti moderních materiálů stejně i nadále na špici oblíbenosti zůstávají dřevěná střešní okna. Nejde o pouhé staromilství, dřevěná okna mají spoustu výhod, pokud se o ně ovšem řádně staráte.

Dřevěná střešní okna mají příjemný přírodní vzhled, jejich několikasetletá historie navíc v praxi ukazuje, že přežijí generace a stále hezky vypadají. Obstojí ale i ve srovnání funkčnosti materiálu. Dřevo má výbornou schopnost tepelné izolace, dokáže navícomezit vyzařování chladu okenního rámu, což zabraňuje kondenzaci vodních par. Dřevo také dobře odolává deformaci a kroucení. Daní za tyto vlastnosti je nutnost pravidelné údržby.

Kde hrozí nebezpečí
Tradičně kritickým obdobím pro dřevěná střešní okna jsou extrémní teplotní podmínky, tedy ostré letní slunce a ledové zimní noci. Pokud vás zaskočí zima nepřipravené, je vhodné kontrolovat zledovatělý sníh v okolí okenního rámu. Mohl by zabraňovat odtékání roztátého sněhu a zbytečně namáhat dřevěné části. Ze stejného důvodu je dobré vymést na podzim z těsnícího lemování okna usazené listí.

Co udělat před zimou
Základem přípravy dřevěných oken na zimu je nepodcenit celkovou ochranu lakem. Díky rostoucí kvalitě nátěrů se interval mezi jednotlivými aplikacemi stále prodlužuje. Odborníci přesto doporučují přetřít rám jednou do roka oživovací sadou a přelakovat jednou za deset let. Pokut dodržíte tyto základní kroky údržby, přežije zaručeně dřevěné okno několik desítek zim se stále hezkým vzhledem.

Pokud se přece jenom stane, že na jaře najdete na dřevě nějaká mechanická poškození, nebo jiné kazy, budete muset vytáhnout peněženku a zaplatit renovaci. Zde jistě oceníte, že dřevné okno opraví odborník vcelku snadno. Pokud ovšem dodržíte pravidla základní péče a investujete do kvalitního materiálu, vady na okně vás trápit nebudou.

www.levnestavebniny.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky