Energeticky úsporné bydlení v typových domech

Tlak na snižování energetické náročnosti bydlení stále stoupá. Po úsporných domech volá evropská legislativa i lidé usilující o co nejnižší částky za energie na složenkách. Pořídit vysněný dům v jiném energetickém standardu, než v jakém je základní projekt, obvykle znamená komplikaci, výdaje za úpravu projektu a také čas nezbytný na toto přepracování. To stavbu prodlužuje a prodražuje. Eco-Energy koncept, s nímž přišla společnost Canaba, dává zákazníkům šanci zvolit si u vybraného domu ze tří energetických úrovní - Standard, Eco-Energy koncept I a Eco-Energy koncept II. Veškerá  dokumentace je k dispozici prakticky ihned a zdarma.

Podle dosavadních dat společnosti Canaba požaduje vyšší energetický standard, než je nabízen v základním projektu, zhruba 35% zákazníků. To je dáno skutečností, že i domy v základním provedení jsou navrženy energeticky co nejúsporněji. Přesto však lze vzhledem k růstu cen energií předpokládat, že v budoucnosti bude dále stoupat zájem o ještě úspornější domy.

Jednoduché a kvalitní řešení
Díky uplatnění speciálních energeticky pasivních prvků, jež stačí propojit se základním konstrukčním systémem Ecobeton Canaba, lze jednoduše získat dvě další vyšší energetické úrovně bydlení. Náklady za energie se tak mohou snížit na naprosté minimum až na hranici pasivního domu, a to bez rozsáhlých investic do tepelného čerpadla nebo rekuperace. Systém přitom využívá možnost zvýšit tepelnou izolaci obvodového pláště, tedy stěn i střechy, instalovat izolační trojskla, využít kombinace kondenzačního kotle a solárního ohřevu teplé užitkové vody, a dalších prvků.

Classic úsporně a úsporněji
Například typový rodinný dům Classic s podlahovou plochou 156 m2 dosahuje v provedení „Standard“ měrné vypočtené roční spotřeby energie 54,15 kWh/m2. „Podle dlouhodobých statistik se v něm skutečné průměrné náklady na vytápění pohybují mezi 1 200 – 1 500 měsíčně. To je stejně, kolik zaplatí uživatelé běžného bytu 2+1 o velikosti 60 m2,“ uvádí Pavel Herclík z Canaby.

V případě využití energeticky pasivních prvků a zvýšení kategorie domu na „Eco-Energy koncept II“, se měrná vypočtená roční spotřeba energie sníží na 26,61 kWh/m2, tedy na hranici pasivního domu (ta je 26 kWh/m2). Náklady na pořízení bydlení v tomto energetickém standardu jsou přitom navýšeny pouze o 12 % ze základní ceny domu. Odměnou za tuto investici je snížení energetické náročnosti domu o více než 50 %.

Více informací naleznete na www.canaba.cz.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba