TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  04.12.2012 15:34:50

ČSA obnoví dálkové lety, v létě otevře pravidelnou linku do Soulu

PRAHA (MEDIAFAX) - Novou pravidelnou linku do jihokorejského Soulu zavedou od letní sezony 2013 České aerolinie (ČSA). Vlastní dálkové lety se tak po tříleté pauze znovu stávají součástí jejich letového řádu, tentokrát díky pořízení letounu Airbus A330, sdělilo v úterý vedení dopravní společnosti.

"Od počátku restrukturalizace analyzujeme východní trhy a hledáme možnosti rozvoje tímto směrem. Vývoj nám dává za pravdu, že budoucností leteckého byznysu je napojení na Asii," sdělil prezident ČSA Philippe Moreels s tím, že nový letoun Airbus A330 bude kromě dvou každotýdenních letů do Soulu v případě potřeby nasazován i na linky do Ruska.

Zatímco v současné době mají ČSA ve svém letadlovém parku celkem 28 letounů, od příštího léta plánují jejich celkový počet snížit na 26. Na to bude mít zásadní vliv především vyřazení pěti strojů Boing 737-500, které za sebou mají již více než 20 let provozu.

"S těmito letadly plánujeme udělat to samé, co s každým jiným zastaralým a použitým strojem. Na jednu stranu dlouhodobě sháníme důvěryhodného a solidního kupce, na stranu druhou předpokládáme, že takto staré stroje již nebude možné prodat k dalšímu provozu," míní prezident Moreels a dodává: "I šrot se dá prodat. Předpokládáme, že letouny bude i tak možné zpeněžit po částech. Například je mnohem lehčí prodat samotné motory než celý letoun."

Mezi další novinky příští letní sezony, na kterých ČSA již nyní intenzivně pracují, patří dále například nový projekt on-line půjčovny aut na webu společnosti, on-line rezervování hotelů, mobilní správa rezervací nebo odbavení přes mobilní telefon, které si podle vedení společnosti cestující žádají čím dál tím více.

Pokud jde o nové destinace v letovém řádu, není Soul jedinou chystanou změnou. Společnost otevře pravidelné spoje do ruského Permu, Nice, Mnichova, Curychu nebo Florencie. Do některých destinací zavádí polední odletovou vlnu a ve srovnání s letní sezonou 2012 navyšuje počet spojů zejména do Berlína, Düsseldorfu, Hamburku, Kodaně, Milána, Stockholmu nebo do Varšavy. Další nové lety přibudou rovněž do Novgorodu, Rostova na Donu nebo Ufy, ale také do Brisbane, Singapuru a do Nairobi.

Novinkou je rovněž změna modelu operování u pobaltských destinací. Vilnius, Riga a Tallinn zůstanou v obchodní nabídce Českých aerolinií, operovat je však budou airBaltic.

"Ve srovnání s letošním létem tak na přes rok navyšujeme letový plán o 33 frekvencí. Operovat budeme ve 45 destinací ve 24 zemích světa. Dohromady s našimi partnery dokonce v 92 destinací do 48 států," doplnil viceprezident pro obchod a marketing ČSA Jiří Marek.

Za celý letošní rok ČSA očekávají zhruba 3,8 milionu přepravených cestujících.

Informace o chystané privatizaci podniku odmítlo vedení společnosti sdělit. Prezident ČSA Moreels pouze uvedl, že veškeré údaje, které prozatím unikly do médií, jsou pouhé spekulace. "Ti, kdo o tom mluví, nic neví. Ti, kteří vědí, prozatím mlčí," řekl Moreels. Více informací o připravované privatizaci by měl však sdělit premiér Petr Nečas (ODS) na středečním brífinku po jednání vlády.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688