TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  26.11.2012 16:15:29

Absolventi technických škol jsou dobře uplatnitelní na trhu práce, tvrdí jihočeští odborníci

ČESKÉ BUDĚJOVICE (MEDIAFAX) - Absolventi středních škol spolupracujících se společností ČEZ patří mezi nejlépe uplatnitelné studenty na trhu práce. Agentuře Mediafax to v pondělí řekl zástupce ředitele pro praktický výcvik Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Českých Budějovicích Milan Novotný.

Absolventi technických škol jsou dobře uplatnitelní na trhu práce

Na jihu Čech v současné době spolupracuje energetická společnost ČEZ s celkem 11 středními školami, v rámci celé ČR je jich 46. Zaznělo to mimo jiné z úst zástupců středních škol na veletrhu Vzdělání a řemeslo, který minulý týden proběhl na českobudějovickém výstavišti.

„Své budoucí uplatnění přímo po absolvování naší školy, či následně vysoké školy, najde podle aktuálních statistik 98 procent studentů. Poptávka po absolventech technických oborů ve strojírenství a energetice je v současné době několikanásobně vyšší, než nabídka,“ uvedl Milan Novotný.

I z tohoto důvodu se školy spolupracující s energetickou společností ČEZ prezentovaly na letošním ročníku Vzdělání a řemesla společně. „Zástupci ČEZ si mezi našimi studenty vyhledávají už dopředu své možné budoucí spolupracovníky, kterým nabízejí vysokoškolská stipendia. Naši studenti ve velké míře pokračují na vysokých školách, kde následně ČEZ čerpá nové inženýry pro své provozy. Náročnost našeho studia je velmi vysoká, ale na druhé straně zaručuje dlouhodobou profesní budoucnost. Řada z absolventů zahájí svou profesní dráhu přímo v jaderné elektrárně Temelín,“ poznamenal Novotný a připomněl, že díky prostředkům temelínské elektrárny mohla strojní a elektrotechnická škola vybudovat nové moderní technické učebny a laboratoře.

Disproporce na trhu práce je dlouhodobým problémem. O techniky je zájem, ale jen málokdo se na náročné technické obory v současné době hlásí, a to i na úrovni učňovského školství. Na trhu práce chybí strojaři, naopak číšníků či manažerů cestovního ruchu je nadbytek. Firmy volají po změně celého systému školství, zatím ale marně. Strojírenské a další technické firmy už proto vytváří vlastní model stipendií, aby si zajistily dostatek kvalifikovaných pracovníků. Výjimkou není ČEZ. Technická stipendia už tři roky vypisuje také Jihočeský kraj.

ČEZ a elektrárna Temelín oslovuje prostřednictvím svých partnerských středních škol včetně gymnázií s technickým zaměřením a vysokých školžáky základních škol.

„Mezi studenty se skrývají budoucí operátoři, fyzici i manažeři. Mladí lidé začínají vnímat studium technických oborů i své budoucí uplatnění v technice a energetice jako dobrou perspektivu. Troufám si říct, že ČEZ vnímají jako perspektivního zaměstnavatele. Společnost ČEZ má v České republice vybudován systém spolupracujících technických fakult a středních škol. Po dokončení vysokých škol pak zhruba polovina dříve zainteresovaných studentů přechází do zaměstnaneckého dresu ČEZ,“ zdůraznil Pavel Šimák ze strategického náboru Skupiny ČEZ.

Podle odhadů organizátorů výstavy navštívilo Vzdělání a řemeslo více než 15 tisíc žáků základních škol z celých jižních Čech. „Zájem o expozici s námi spolupracujících škol byl velký. Je vidět, že technické obory by mohly začít brzy zažívat novou renesanci,“ dodala náborová specialistka personálního útvaru temelínské elektrárny Romana Balounová.

Dobrin Stojcev, stojcev@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688