TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.11.2012 14:48:52

STEM: Češi považují členství v NATO za důležitější než účast v EU

PRAHA (MEDIAFAX) - Členství České republiky v Evropské unii je podle Čechů méně důležité než účast v Severoatlantické unii (NATO). Téměř polovina dotazovaných však tvrdí, že je členství v obou organizacích důležité stejně, v pondělí o tom prostřednictvím výsledků svého šetření informovala agentura STEM.

"O vyšší důležitosti NATO než EU jsou přesvědčení tři Češi z deseti, proti tomu EU za prioritu označilo 22 procent dotazovaných. Podle ostatních 48 procent jsou obě členství důležitá stejně. Tento názor panuje mezi respondenty průzkumu napříč celým politickým spektrem," uvádí závěry průzkumu STEM.

Přitom ještě v dobách před vstupem Česka do EU a NATO a po vstupu České republiky do NATO (1998) bylo členství v Evropské unie častěji zmiňováno jako významnější priorita než vstup do Severoatlantické aliance. V loňském roce se však vedle takřka poloviny lidí, pro které je členství v obou institucích stejně důležité, vyrovnal i poměr priorit pro NATO a EU. Respondentů, kteří staví na přední místo účast v NATO před EU, je tak v letošním roce vůbec poprvé více než dotazovaných, kteří tvrdí, že je účast v Evropské unii podstatnější.

Posílení priority členství v Severoatlantické alianci souvisí podle závěrů STEMu s tím, jak lidé hodnotí členství v těchto dvou institucích. Účast v NATO považuje polovina Čechů (49 procent) za dobrou věc a pouze 12 procent za věc špatnou. V případě Evropské unie je procentuální poměr kladných a záporných hodnocení vyrovnanější (30 : 23).

Z šetření také vyplynulo, že zatímco hodnocení členství ČR v NATO je napříč celým politickým spektrem vnímáno příznivěji než členství v EU, tak účast v Evropské unii je v očích stoupenců KSČM již spíše negativní.

Citované výsledky pocházejí z výzkumu STEM provedeného na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 27. října až 5. listopadu 2012. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpovídal soubor 1062 respondentů.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688