TNBiz (TN.cz)
Investice  |  25.11.2012 10:43:46

Evropskou dotaci na inovace ve výši 5,8 milionu korun si rozdělí 12 moravskoslezských firem

OSTRAVA (MEDIAFAX) - O evropský příspěvek na vývoj a zlepšení produktů si úspěšně řeklo 12 firem z Moravskoslezska. Rozdělí si téměř 5,8 milionu korun z Regionálního operačního programu (ROP) Moravskoslezsko, nejčastěji po 400 tisících korun na projekt, informoval mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek.

"Firmy se zajímají o inovace v oblasti automobilové a železniční dopravy, hutního průmyslu, elektrotechniky nebo energetiky. Výsledkem má být například lepší materiál železničních kol, nový systém pro značení hutních výrobků nebo aplikace pro tablety," uvedl mluvčí.

Do projektů se zapojí výzkumná pracoviště Vysoké školy báňské TU Ostrava a v několika případech také studenti. Financování projektů v tomto týdnu schválila Regionální rada Moravskoslezsko.

"Podpořili jsme 14 projektů dvanácti různých firem. I když jsme dali k dispozici 11 milionů korun, rozdělíme přibližně polovinu. O peníze nebyl tak velký zájem nebo někteří uchazeči nesplnili požadované podmínky. Mezi nimi bylo například také zapojení místních vysokých škol. Vzhledem k charakteru projektů jsme ale velmi zjednodušili proces předkládání a hodnocení projektů," popsal ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko David Sventek.

Hned dvakrát byly úspěšné společnosti KMC Group a KOMA Industry. První jmenovaná získá 465 tisíc korun na inovaci systému detekce značení produktů v hutním průmyslu a stejnou částku na vývoj automatického naváděcího systému, který značí hlavy hutních výrobků. KOMA dostane po 400 tisících korun na dva projekty vylepšení parkovacích systémů elektromobilů.

"Akciová společnost Bonatrans se s přispěním 360 tisíc korun z EU pustí do hledání optimální varianty materiálu železničních kol. Společnost Innogen chce zase optimalizovat prototyp generátoru pro přeměnu mechanické a kinetické energie na elektrickou, a to s využitím 372 tisíc korun. Zcela z jiného oboru je vývoj aplikace pro tablety a mobilní telefony společnosti Ave Innovation. Dopomůže k tomu dotace 360 tisíc korun," vyjmenoval Sobek.

Nejvíce, 480 tisíc korun, dostane společnost HMC engineering na výzkum nové technologie hloubkového vrtání otvorů pro potřeby strojírenství.

Výše dotace představuje od 40 do 60 procent výdajů na projekt podle velikosti firmy. "Podpora na projekt byla omezena v maximální výši 400 tisíc korun. Víc dostanou pouze firmy, které do výzkumu a vývoje zapojí přímo vysokoškolské studenty," upřesnil Sventek podmínky podpory a připomíná, že účelem akce bylo zlepšit podnikatelské prostředí a konkurenceschopnost firem, zapojit vysokoškolská pracoviště a samotné studenty.

"V případě podpory z ROP Moravskoslezsko se jedná o ojedinělou akci. Drtivá většina z 19 miliard korun jde do výstavby a rekonstrukce infrastruktury nebo modernizace vybavení, a to v oblasti dopravy, veřejných služeb, vybavenosti měst nebo cestovního ruchu. Regionální rada Moravskoslezsko, která peníze z programu spravuje a projekty financuje, již od roku 2007 podpořila přes 700 projektů dotací přibližně 16 miliard korun," dodal mluvčí.

Ilona Honusová, honusova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688