Okénko investora  |  23.11.2012 16:21:15

Japonské investiční příležitosti

V zemi vycházejícího slunce se schyluje k parlamentním volbám. V nich má podle průzkumů veřejného mínění velkou šanci na vítězství opoziční konzervativní Liberálně-demokratická strana (LDP), která dlouho dominovala japonské politice až do chvíle, kdy před třemi lety neutrpěla v předčasných volbách drtivou porážku. Kdyby se opět dostala k moci, japonským premiérem by se opět stal její lídr Šinzó Abeho.

Stávající předseda japonské vlády Jošihiko Noda, lídr Demokratické strany Japonska (DPJ), rozpustil 16. listopadu dolní sněmovnu parlamentu, protože jeho politické ambice mařila opozice, která kontrolovala horní komoru parlamentu a blokovala zákony nezbytné pro fungování státu. Mimořádné volby byly stanoveny na 16. prosince.

Japonský jen na tyto politické události reagoval prudkým oslabením. Vůči americkému dolaru si dokonce sáhnul až na šestiměsíční minima. Kdyby se po parlamentních volbách dostal skutečně k moci  bývalý premiér Šinzó Abeho a nezměnil by svoji dosavadní rétoriku ohledně měnové politiky, tak by mohl japonský jen nadále oslabovat i v příštím roce. Bývalý premiér totiž již nyní hlásá, že jakmile nastoupí k moci, odstartuje boj s letitým strašákem Japonska – deflací. Navíc plánuje dosáhnout nového inflačního cíle, a to ve výši 2 procent místo dosavadního jednoho procenta. Když vezmeme v potaz fakt, že Tokio má nyní problém i s dosažením jednoprocentního inflačního cíle, bude tamní centrální banka (BoJ) nucena pořádně povolit uzdu měnové politiky, což by následně vedlo k dalšímu oslabování jenu.

Kdyby se v prosincových volbách skutečně dostala k moci LDP a neubrala by ze svého ambiciózního inflačního cíle, nastartovala by se masivní expanzivní monetární politika. Pak by mohl jen vůči dolaru v průběhu příštího roku oslabit až na úroveň 85 USD/JPY.

Japonsko míra inflace


Navíc v dubnu příštího roku končí funkční období stávajícímu guvernérovi japonské centrální banky. Takže pokud se Liberálně-demokratické straně podaří v prosinci opravdu dostat k moci, zabezpečit si příznivce svojí měnové politiky i v čele BoJ nebude složité.

Současná dluhová krize v Evropě, která trvá již přes dva roky (kdy Řecko v dubnu 2010 poprvé požádalo o finanční pomoc) přinesla na finanční trhy pořádnou dávku nejistoty a otázek ohledně budoucnosti společné měny eurozóny. Z tohoto důvodu rostl zájem o investice do japonských dluhopisů a japonského jenu, jakožto bezpečného přístavu. Průměrná hodnota kurzu měnového páru  USD/JPY za posledního dva a půl roku, tedy za období trvání dluhové krize v Evropě, je 82,30, což je přibližně i současná úroveň kurzu USD/JPY. Pro srovnání průměrná 2 letá hodnota měnového kurzu USD/JPY k dubnu 2010, tedy před tím, než Řecko oficiálně požádalo poprvé o pomoc byla mnohem vyšší, a to 98 USD/JPY, a průměrná hodnota měnového kurzy USD/JPY za posledních pět let (22.11.2007 – 22.11.2012) je také výrazně vyšší ve srovnání s tou za poslední dva roky, kdy nás straší evropské krize, a to 93,60.

Silný jen za poslední 2 roky výrazně ochromoval japonský export, což se projevilo i na hrubém domácím produktu. Z tohoto důvodu loni přistoupila tamní centrální banka několikrát k devizovým intervencím. Propadající se export, který sebou táhne dolů i ekonomický růst, je kromě deflace dalším důvodem, proč by japonská centrální banka mohla v budoucnu podporovat politiku slabého jenu.

Negativní obchodní bilance Japonska – potenciální zdroj oslabování jenu
 

Slabý jen by mohl pomoci zvýšit cenovou atraktivitu tamních velkých exportérů, jakým je například firma Sony. Vyšší prodeje by mohly vést k lepším hospodářským výsledkům exportních firem a následně k růstu jejich akcií. Ve prospěch růstu cen japonských akcií mluví i již zmiňovaný slabý jen. Kdyby jen skutečně v příštím roce oslaboval, mohlo by to mít pozitivní dopad i na japonský akciový index Nikkei 225, a to nejen proto, že by exportní firmy mohy dosáhnout lepších ekonomických čísel, ale i proto, že cena akcií vyjádřená v amerických dolarech bude při slábnoucím jenu klesat, což jej bude pro zahraniční investory dělat atraktivnější.

Vývoj japonského akciového indexu Nikkei 225 od začátku roku 2007

 


Měnový pár USD/JPY od ledna 2007

Závěrem, když vyhraje japonské parlamentní volby Liberálně-demokratická strana LDP a rozběhnou expanzivní měnovou politiku, mělo by to být negativní pro jen a pozitivní pro japonské akcie.

Michala Moravcová

Michala Moravcová

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze obor Finance. Působila ve společnosti WOOD & Company v Praze, kde pracovala jako trader na akciových trzích. Specializovala se zejména na trhy střední a východní Evropy. Momentálně pracuje jako analytička finančních trhů ve společnosti Bossa. Součástí její práce je analýza domácí i zahraniční makroekonomické situace a její vliv na finanční trhy, zejména na forex. Věnuje se ekonomickému vzdělávaní veřejnosti a publikaci ekonomických článků.

Logo BossaSpolečnost BOSSA je stabilním obchodníkem s cennými papíry, který se v evropském hospodářském prostoru pohybuje již 17 let. Za dobu své existence se dočkala mnohých ocenění. Např. časopisem Forbes byla několikrát označena za brokera roku a to zejména na svém domácím - polském trhu. Od roku 2012 vstupuje také na trh český, kde může své klienty oslovit obchodní platformou Metatrader 4 pro PC i mobilní zařízení, kamennou pobočkou v centru Prahy, technickou podporou i zpravodajstvím v českém jazyce, stejně tak strukturovaným systémem bezplatného vzdělávání, které zajišťuje tým zkušených odborníků i mnohaletých traderů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688