TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  23.11.2012 10:24:34, aktualizováno 13:36:45

Hampl a Tomšík opětovně zvoleni do Bankovní rady ČNB

PRAHA (MEDIAFAX) - Viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík se opětovně stali členy Bankovní rady České národní banky (ČNB), prezident Václav Klaus je v pátek jmenoval do funkce. Oběma členům totiž v prosinci končilo šestileté funkční období.

"Sledoval jsem, co jste v posledních letech ve funkcích dělali, a neváhal jsem proto s jmenováním ve smyslu pokračování," uvedl prezident. ČNB se podle jeho slov osvědčila a on doufá, že banka dostane jmenováním nová křídla a bude se dále snažit, aby česká ekonomika a měna byla v pořádku. Klaus také vyslovil přání, aby ČNB bránila všem "naprosto chybným evropským pokusům", které by mohly českou měnu poničit.

"Když jsme nastupovali před šesti lety, Česká národní banka řešila v té době jiné problémy. Byli jsme v hospodářském boomu, za těch šest let se urazilo kus cesty. Dnes je česká ekonomika v recesi, řešíme spoustu věcí přicházejících z Evropské unie, ale inflace, za kterou je Česká národní banka zodpovědná, je stále velmi blízko inflačního cíle," řekl při jmenování Tomšík.

"Samostatná otázka je to, co nás čeká v příštích šesti letech ohledně stability finančního sektoru a přicházející regulace z Evropské unie, ale i na to se budeme dívat z pohledu tak, abychom naplnili základní cíl, tedy stabilitu domácí cenové hladiny, stabilitu cen včetně měnového kurzu," dodal viceguvernér ČNB.

Prezident na Tomšíkova slova reagoval tím, že Česká národní banka by se neměla ani tak snažit, aby se inflace blížila jejímu inflačnímu cíli, ale aby byla co nejmenší.

Bankovní rada je nejvyšším řídícím orgánem ČNB a skládá se ze sedmi členů. Kromě znovuzvolených viceguvernérů do ní patří také guvernér Miroslav Singer a dalšími členy jsou Kamil Janáček, Lubomír Lízal, Pavel Řežábek a Eva Zamrazilová.

Rada určuje měnovou politiku země a nástroje pro její uskutečňování, rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních ČNB a opatřeních v oblasti dohledu nad finančním trhem.

 

Miroslav Kynčl, Denisa Šindlerová, sindlerova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688