TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.11.2012 10:31:03

MF DNES: Seznam sponzorů prezidentské kampaně Zemanovy strany obsahuje falešná jména

PRAHA (MEDIAFAX) - Na finanční zprávě Zemanovců z roku 2010 se objevila jména lidí, kteří SPOZ nikdy nedarovali žádné peníze. Na nesrovnalosti se přišlo při náhodném ověřování údajů ze sponzorského seznamu, informuje páteční Mladá fronta Dnes.

MF DNES se podařilo na seznamu objevit několik lidí, kteří přestože politické straně nedarovali ani korunu, figurují tam jako dárci mnohatisícových částek. Že by se mohlo jednat o administrativní pochybení je takřka vyloučeno, protože je tam kromě jména a datumu narození uvedeno i bydliště. Zeman se přitom touto zprávou zaštiťuje a tvrdí, že jeho prezidentská kampaň bude transparentní.

"Financováním prezidentské kampaně se zabývají lidé, kteří měli na starosti už financování Strany práv občanů před volbami v roce 2010. Ti pak předložili do Sněmovny vyúčtování kampaně a bylo shledáno bez závad. Na základě této skutečnosti se domnívám, že tak to bude i s vyúčtováním mé kampaně," řekl na konci října Zeman. Včera už byl stručnější a krátce poznamenal: "Nejsem pokladníkem SPOZ, a proto nevím, kteří dárci této straně věnovali či nevěnovali sponzorský dar".

Lidé, kteří podle finanční zprávy darovali SPOZ finanční prostředky jsou zděšeni. "Jsem v šoku. Nikdy jsem stranu nesponzorovala. Neměla bych na to," říká třeba Alena Sýkorová z Brna, která měla papírově straně věnovat 50 tisíc korun. Kde se na seznamu vzala falešná jména sponzorů, je záhadou.

Podle vedení SPOZ jsou všechny dary ověřené. "Všichni dárci s námi sepsali řádnou darovací smlouvu," tvrdí místopředseda SPOZ Martin Nejedlý. Politická rada SPOZ navíc vydala prohlášení, ve kterém viní MF DNES ze snahy oslabit Zemana v prezidentských volbách.

Podle expertů se může jednat o zastírací manévr, při kterém se peníze od skutečného sponzora rozepíší na několik menších částek.

Petr Barták, bartak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688