TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.11.2012 14:11:40

Premiér Nečas bude v Bruselu bojovat o peníze pro Českou republiku

PRAHA (MEDIAFAX) - Zasedání Evropské rady se ponese ve znaku rozpočtu Evropské unie na dalších sedm let. Premiér Petr Nečas (ODS) je v Bruselu již od středy, během čtvrtka má spolu s českými diplomaty na plánu deset bilaterálních jednání, večer pak zasedne k hlavnímu programu, který potrvá do pátku.

"Je možné, že se jednání budou konat i v sobotu a v neděli," řekl ve čtvrtek na zasedání poslaneckého výboru pro evropské záležitosti náměstek státního tajemníka Martin Tlapa, který s omluvou premiéra na jednání nahradil.

Lídři Evropské unie budou rokovat o parametrech kohezní politiky na léta 2014 až 2020 a jejím vlivu na celkový rozpočet Evropské unie. "Chceme se dostat do situace, kdy budeme moci hovořit o parametrech v kohezní politice. A aby škrty nepostihovaly státy, které jsou v horší ekonomické situaci," poznamenal Tlapa.

Podle posledního plánu stálého předsedy Evropské rady Hermana van Rompuye by měl rozpočet klesnout o přibližně 80 miliard eur na přibližně 973,2 miliardy eur.

Česká republika se bude snažit, aby se škrty dotkly co nejméně kohezních fondů, naopak by se podle vládního stanoviska mohly krátit přímé platby pro zemědělce. Česká republika také nejspíš podpoří Velkou Británii, která si přeje ještě větší škrty. "Myslíme si, že by nebylo dobré, aby se dostala do úplné izolace. Chceme, aby se důležité členské otázky neřešily tím, že se vyloučí jeden členský stát," doplnil Tlapa, podle kterého by jinak hrozilo, že se schválí rozpočet bez hlasu Britů.

Pokud se nepodaří dojednat rozpočet během následujících dnů, bude se nejspíše v debatách pokračovat v prosinci, kdy se měl původně projednávat vznik bankovní unie.

Premiér Nečas již ve středu již avizoval, že by považoval za úspěch umístění v první pětici států, které dostávají nejvíce peněz z evropských fondů na hlavu. Zároveň Česká republika nechce hrozit vetem rozpočtu, mohla by mít při provizoriu potíže s čerpáním evropských prostředků.

Česká republika dodává do společné kasy přibližně 32 až 35 miliard korun ročně. Během příštích sedmi let by mohli Češi získat z evropských fondů až 780 miliard korun.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688