TNBiz (TN.cz)
Státní rozpočet  |  21.11.2012 01:05:06

Vláda projedná státní rozpočet na příští rok i ochranu lidí, upozorňujících na trestný čin

PRAHA (MEDIAFAX) - Upravený návrh státního rozpočtu na rok 2013, který ve středu projedná kabinet Petra Nečase (ODS), počítá se schodkem 100 miliard korun, tedy na úrovni 2,9 procenta HDP. Ministři se také budou zabývat například legislativním řešením whistleblowingu či návrhem na odložení penzijní reformy o dva roky.

V příštím roce chce ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) do státní kasy získat 1,0807 bilionu korun, což je proti původnímu návrhu staženému ze sněmovny o 4,1 miliardy korun méně. O stejnou částku mají zároveň klesnout i výdaje, ty se budou podle nového návrhu pohybovat na úrovni 1,1807 bilionu korun. Schodek státního rozpočtu tím pádem opět vychází na přesných 100 miliard korun, tedy na 2,9 procenta HDP.

Do předkládaného nového návrhu státního rozpočtu byly promítnuty zejména změny spojené s nižším očekávaným výběrem daňových příjmů a příjmů z pojistného na sociální zabezpečení vlivem aktualizované predikce základních makroekonomických ukazatelů (růst HDP, inflace, nezaměstnanost apod.). Proti tomu ministerstvo financí počítá mimo jiné i se zvýšením příjmů od státního podniku Lesy ČR o dvě miliardy korun nebo se snížením výdajů spojených se státním dluhem o další dvě miliardy korun vlivem upřesnění úroků. Další 3,3 miliardy korun chce rezort financí ušetřit snížením mandatorních výdajů v oblasti sociálních výdajů.

České hospodářství se letos podle odhadů ministerstva financí propadne o jedno procento místo dříve avizovaného poklesu o 0,5 procenta. Příští rok by však český HDP mohl naopak o 0,7 procenta růst. Pro příští rok počítá rezort financí s průměrnou mírou inflace 2,1 procenta.

Ministři se také budou zabývat právní ochranou zaměstnanců, kteří upozorní na trestný čin, takzvaných whistleblowerů. Rezort vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM), který věcný návrh zákona předkládá, počítá s tím, že většina nových ustanovení bude zapracována v antidiskriminačním zákoně a whistleblowing tak nebude mít svůj vlastní zákon.

Novela by měla zajistit větší právní ochranu pro zaměstnance, kteří nahlásí trestně-právní jednání svých zaměstnavatelů. V případě, že by zaměstnanec ohlásil například korupční firemní jednání, neměl by být od společnosti, v níž pracuje, jakkoliv diskriminovaný.

Předsedkyně nejmenší vládní strany chce například také zavést tzv. obrácené důkazní břemeno. V praxi to bude znamenat, že povinnost předložit důkazy bude na žalované straně. Žalobce ale bude mít i nadále obecnou důkazní povinnost, nemělo by tak stačit nepodložené tvrzení, že byl někdo kvůli oznámení diskriminován.

Na programu bude vláda mít i návrh opozičních poslanců. Sociální demokraté totiž chtějí posunout penzijní reformu až na rok 2015, aby o zavedení takzvaného II. penzijního pilíře rozhodli občané v parlamentních volbách v roce 2014. Další opoziční návrh počítá s vyškrtnutím slov z jednacího řádu Poslanecké sněmovny, která říkají, že v parlamentní vyšetřovací komisi mohou působit pouze poslanci. Vyšetřovací komise by tak podle nich mohla snadněji rozkrývat podezření, která zasahují do politiky. K oběma návrhům vláda pravděpodobně připojí negativní stanovisko.

Vláda také projedná zákon, podle kterého by Češi mohli cestovat do Albánie, Černé Hory a dalších balkánských států pouze na občanský průkaz. Na pořadu bude dále novela zákona o střelných zbraních, která počítá i se zřízením jejich centrálního registru, upravená podoba koncepce lesnické politiky či rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2013.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688