TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.11.2012 16:30:14

Šéfové vládní koalice jednali o revizi koaliční smlouvy, znovu se sejdou na začátku prosince

PRAHA (MEDIAFAX) - Vládní strany ODS, TOP 09 a LIDEM se v úterý dohodly, že do konce roku, ale lépe do Vánoc, revidují koaliční smlouvu, vypadnou z ní věci, na které již do příštích parlamentních voleb není čas, řekl za předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Další jednání K9 bude na začátku prosince.

"Do konce roku, nejlépe do Vánoc podepíšeme novou nebo staronovou koaliční smlouvu," řekl Stanjura. Nemělo by podle něho jít o třetí podpis smlouvy, kterou již jednou vládní strany ODS a TOP 09 uzavíraly s Věcmi veřejnými a následně s liberálními demokraty. "Měla by obsahovat zejména to, co stihneme do termínu voleb," řekl. Do smlouvy by se už neměly dostat informace o již splněných bodech.

Ve čtvrtek rozhodnou vládní strany o lidech, kteří připraví v rámci "užší koalice" podklady pro revizi smlouvy, další jednání koaličních lídrů ve formátu K9 by mělo o změnách rozhodovat v průběhu zasedání Poslanecké sněmovny, které začíná 4. prosince. Programové prohlášení vlády by se ale měnit nemělo. "Výsledkem by měl být dokument, který bude obsahovat takové úkoly, na něž má tato vláda čas, peníze a vůli, a na které bude klást prioritu v dalším konání na dalších 18 měsíců, které nás snad ještě čekají," poznamenala předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

Koaliční elity se během úterní hodinové debaty dotkly i karty sociálních systémů (sKarty), o ní v pondělí nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) prohlásila, že musí být povinné. Koaliční strany chtějí najít takové řešení, aby karty byly dobrovolné, s výjimkou případů zneužívání sociálních dávek. "Vyjádření paní ministryně nepovažuji za příliš šťastné," podotkl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Ministryně podle něj ještě bude jednat s Českou spořitelnou o detailech smlouvy.

Peake také požádala premiéra Petra Nečase (ODS) o schůzku, na ní by se vyřešilo obsazení postu ministra dopravy. Vicepremiérka ale nadále nechtěla komentovat ani počet kandidátů, které by si strana LIDEM dokázala na ministerském postu představit, ani jméno nestranického děkana dopravní fakulty ČVUT Petra Moose. Jeho jméno na svých webových stránkách zmínil bývalý kolega Peake Vít Bárta (VV). "Považujeme za velmi žádoucí, aby tato otázka byla dořešena do třetího prosince, tedy do odchodu pana ministra dopravy," uzavřela vicepremiérka. O možných dalších změnách ve vládě K9 údajně nejednala, strana LIDEM podle Peake nedostala zatím žádnou nabídku.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688