Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  20.11.2012 10:48:24

ČEZ: Kupovat,prodávat nebo držet?


Začněme spíše spekulativním tipem na akcie ČEZ z dílny BHS z 15. listopadu. Makléř Tomáš Matuška vidí u akcií ČEZ krátkodobou příležitost.

"Akcie společnosti ČEZ se od září pohybují v krátkodobém sestupném trendu, přičemž zakreslený trendový kanál znázorňuje horní a dolní hranici tohoto kanálu. Kurz akcie se nachází u spodního okraje tohoto kanálu a přeprodanost akcie a minulý vývoj kurzu naznačují, že by mohlo dojít ke krátkodobému vzestupu ceny až k našemu cílovému pásmu. Nabízí se tudíž příležitost otevřít dlouhou pozici s nákupy v okolí hladiny 690 , kde by nynější převaha prodejních pokynů mohla skončit a akcie by mohly poměrně rychle vrátit svůj kurz nad 700 a výše."

ČEZ - informace o společnostiČEZ - trend vývoje ceny akcií

Nejlikvidnější akcie na hlavním trhu pražské burzy, stabilní defenzivní sázka a vlajková loď české energetiky. Jak ji vidí čeští finanční odborníci? Výsledky za třetí kvartál a problémy v Albánii nutí k opatrnosti.

 

Krátkodobě nahoru

 

Komerční banka zatím na ČEZ pozitivní, ale revize doporučení je za rohem

Josef Němý z Komerční banky se chystá doporučení na ČEZ aktualizovat ještě v listopadu, zatím je ovšem platný jeho komentář k výsledkům ČEZ za třetí kvartál.

"Doporučení na akcie ČEZ máme DRŽET při cílové ceně 780 na akcii. V naší poslední analýze (v srpnu) jsme očekávali čistý zisk za rok 2012 ve výši 42,1 miliardy , proto budeme muset naše odhady snížit. Cíle ČEZ implikují pro čtvrté čtvrtletí propad EBITDA o 18 % meziročně a čistého zisku o 54 %. Pokud se ale firmě podaří lehce překonat svůj cíl čistého zisku nebo zvýší výplatní poměr mírně nad 60 %, mohla by dividenda z letošního zisku přesto zůstat na loňských 45 na akcii."

Petr Bártek (ČS): Dividenda je u ČEZ velkým lákadlem

Česká spořitelna ve svém aktuálním monitoru ocenění českých akcií také investorům doporučuje vzít v potaz zajímavou dividendu: "Horší než očekávané výsledky za 3. kvartál (tržby, EBITDA i čistý zisk pod konsensem trhu) spolu se sníženým výhledem EBITDA na letošní rok (z 87,9 miliardy na 85 miliard) poslaly akcie společnosti pod důležitou psychologickou úroveň 700 . I když je výhled ziskovosti na další čtvrtletí relativně slabý, vidina dividendového výnosu na současných úrovních nad 6 % by investory mohla přilákat zpět."

"ČEZ v současné době čelí dlouhodobě klesajícím cenám elektřiny a problémům v Albánii, ke kterým se příští rok přidá skokový nárůst nákladů na emisní povolenky a potenciálně nižší dodávky hnědého uhlí od Czech Coal. Firma tak musela snížit odhady zisku na letošní rok na 2- až 3% pokles, my navíc očekáváme další několikaprocentní pokles v roce 2013," říká analytik Petr Bártek pro Investiční web. "Po nedávných propadech akcií nicméně vidíme očekávaný pokles zisku jako víceméně započítaný. Firma se pohybuje na forwardovém P/E blízko průměru odvětví a má solidní cash flow na to, aby stabilně vyplácela 60 % zisku na dividendách. To implikuje pro příští rok dividendový výnos 6,6 %. I když tento titul nenabízí žádný růstový příběh, měl by jako hodnotová akcie na těchto úrovních přilákat dividendové hráče." I Bártek ovšem aktuálně pracuje na novém doporučení pro akcie ČEZ.

Co si o akciích ČEZ myslí analytici ve Fio bance, J&T bance a Cyrrusu, se dozvíte na Investičním webu

Čtete také:

 

 

Goldman Sachs: S&P 500 na konci roku na 1 250 bodech

Vývoj sazeb daní z kapitálových zisků a z dividend

         

Co se stane kvůli zvýšení daní z kapitálových zisků (z 15 na 23,8 %) s cenami akcií do konce roku? David Kostin z Goldman Sachs trvá na své cílové ceně 1 250 u indexu S&P 500. » více


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688