Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  19.11.2012 15:57:46

CEEC: Stavebnictví v ČR klesne příští rok o dalších 4,4%, tvrdý konkurenční boj

České stavebnictví bude klesat i v příštím roce o další 4,4 %, a to i přes značný propad v předchozích letech. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví, kterou pravidelně zveřejňuje CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika. Navíc dochází k tvrdému cenovému boji, který umocnila i novela zákona o veřejných zakázkách.

Pokles v příštím roce naváže na předchozí propad sektoru, který stále nenašel své dno, podle ČSÚ stavebnictví pokleslo již o více než 20 % od svého vrcholu v roce 2008 a klesá soustavně již čtyři roky. „Podle aktuálních predikcí by trh v roce 2013 měl klesnout o další 4,4 procenta. Stavební firmy zhoršující svá očekávání každé čtvrtletí zejména kvůli velice nízké poptávce po stavebních pracech, ale také v důsledku stále se zostřujícího konkurenčního boje, který vede některé společnosti až k tomu, že realizují stavby pod hranicí bezpečné ceny*,“ komentuje výsledky Jiří Vacek, ředitel CEEC Research. Výhledy českého stavebnictví zůstávají negativní. Hlavním důvodem je pokračující opatrný přístup soukromých investorů v kombinaci s omezením investic veřejných zadavatelů. Zdá se, že platí jasná rovnice – bez hospodářského oživení růst českého stavebnictví nenastane,“ připojuje svůj názor Pavel Kliment, Partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti, KPMG v České republice. Návrat k růstu podle výsledků výzkumu neočekávají zástupci firem ani v roce 2014.

Letos také začala platit novela zákona o veřejných zakázkách. Stavební společnosti potvrzují půl roku po té, co vstoupila v platnost, že jedním z jejích důsledků je významné zostření cenového boje. Naprostá většina představitelů stavebních firem (80 %) potvrzuje, že nejnižší nabídková cena ve výběrovém řízení bývá nižší než jimi vypočítané nezbytné náklady na realizaci zakázky. „Nízká úroveň cen je jednoznačným problémem. Poškozuje celý sektor stavebnictví. Nechápu, proč některé stavební firmy jsou schopné podepsat zakázku pod úrovní nákladové ceny. Je to cesta do pekel,“ myslí si Milan Valenta, obchodní ředitel, člen představenstva společnosti Průmstav. U velkých společností a firem zabývajících se inženýrským stavitelstvím tuto skutečnost uvádějí dokonce všichni oslovení ředitelé.

Přitom každá třetí stavební firma se nikdy nesetkala s tím, že by veřejný zadavatel požadoval po soutěžících vysvětlení mimořádně nízké nabídkové ceny. Nedochází ani k vylučování takových nabídek, dvě třetiny stavebních společností se s tím ještě nikdy nesetkaly nebo pouze výjimečně. Zadavatelé se totiž obávají, že by mohli být nařčeni z korupčního chování. „Ale Investor, který si nechal postavit stavbu za nejlevnější práci a nejlevnější materiál, rozhodně nevyhrává. Každý si jistě domyslí, co to znamená pro kvalitu díla,“ upozorňuje Robert Mikeš, marketingový ředitel divize Weber společnosti Saint-Gobain.

Přitom 83 % stavebních společností zná případy, kdy mimořádně nízká nabídková cena vyústila ve vícepráce nebo v následné předražení zakázky. Téměř polovina firem (44 %) uvádí, že se tak děje dokonce často. „Realizovat výběr dodavatele stavebních prací výhradně podle ceny je rozhodně chybný princip a ve skutečnosti často pro společnost neekonomický. Je třeba takový výběr kombinace parametrů, aby byl dosažen cíl investice při zaručení kvality s optimálními náklady,“ vysvětluje Ivan Kunst, generální ředitel společnosti Scaserv. „Vždy je třeba se ptát, zdali stavět levně, anebo dráž a kvalitně – ve většině případů totiž nelze z povahy věci odvést za nejnižší cenu kvalitní práci. Uvedený postup navíc často vede k dalším dodatečným nákladům a navýšení ceny,“ podotýká Robert Pergl, předseda Komory administrátorů veřejných zakázek (KAVZ) a doplňuje:Zákon o veřejných zakázkách přitom zadavatelům neukládá, aby soutěžili výhradně na nejnižší nabídkovou cenu, nýbrž pouze dostatečným způsobem nedefinuje, jak stanovovat dílčí kritéria a jak je hodnotit.“

* Bezpečnou cenu definují Česká komora architektů (ČKA) a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) jako cenu, za kterou lze se zárukou vyprojektovat (případně i realizovat) kvalitní, bezpečnou stavbu. Stavby projektované (případně realizované) za bezpečnou cenu mají zaručenou užitnou hodnotu v čase, u takových staveb nedochází k následnému navyšování nákladů stavby a jejího provozu.

Zlatým partnerem výzkumů CEEC Research je společnost SaintGobain Weber Terranova, výhradním právním partnerem společnost Vilímková, Dudák & partners, výhradním partnerem v pojištění společnost Kooperativa.

V plné verzii je Kvartální analýza českého stavebnictví 4.Q 2012 k bezplatnému stáhnutí na internetových stránkach společnosti CEEC Research www.ceec.eu

 

:
Jitka Němečková
PR and Media Director
CEEC Research

Kvartální analýza českého stavebnictví 4.Q 2012 je založena na strukturovaných telefonických rozhovorech s vybraným vzorkem 100 stavebních společností. Rozhovory proběhly v říjnu 2012. Kromě standardní analýzy nabízí tento výzkum rovněž detailní informace o postojích hlavních segmentů maďarského stavebnictví podle dvojrozměrné segmentace vzorku (tj. z hlediska velikosti stavebních společností, jakož i stavebního zaměření účastníků). Segmenty jsou rozděleny na velké a střední/malé společnosti. Z druhého pohledu pak na segmenty zabývající se pozemním nebo inženýrským stavitelstvím.

CEEC Research (Výzkum potenciálu stavebnictví v zemích střední a východní Evropy) je největší analytickou společností specializující se na stavebnictví v zemích střední a východní Evropy. Byla založena v roce 2005 a od té doby bezplatně poskytuje studie o aktuálním stavu a očekávaném vývoji stavebnictví v deseti zemích střední a východní Evropy. Všechny studie a analýzy CEEC Research jsou založeny výhradně na údajích získaných z pravidelných strukturovaných interview s klíčovými představiteli vybraných největších, středních i malých stavebních společností.

CEEC Research navíc k pravidelným a bezplatným analýzám stavebnictví také organizuje Setkání lídrů stavebních společností, kterých se účastní generální ředitelé nejvýznamnějších stavebních společností, prezidenti svazů, cechů a komor z oblasti stavebnictví a rovněž i ministři a nejvyšší představitelé státu vybraných zemí.

KPMG je celosvětová síť poradenských společností poskytujících služby v oblasti auditu, daní a poradenství. V jejích členských společnostech pracuje více než 145 000 pracovníků ve 152 zemích. Nezávislé členské společnosti sítě KPMG jsou přidružené ke KPMG International Cooperative („KPMG International“), švýcarské organizační jednotce. Každá členská společnost celosvětové sítě KPMG je právně samostatná a oddělená jednotka a tak se označuje.

Společnost KPMG Česká republika zahájila svou činnost v roce 1990, kdy byla v Praze otevřena první kancelář. V současné době má 760 zaměstnanců a kanceláře v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Liberci a Ostravě. KPMG Česká republika poskytuje služby v oblasti auditu, daní, poradenství a práva. Z 620 odborných pracovníků je 29 partnerů, 27 statutárních auditorů, 96 certifikovaných účetních a 65 daňových poradců. V KPMG Česká republika působí celkem 22 kvalifikovaných zahraničních odborníků.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688