Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  18.12.2001 12:02:03

KB snížila doporučení na akcie Unipetrolu na "prodat"

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      Vláda na svém zasedání rozhodla prodat svůj 63% podíl ve společnosti Unipetrol české skupině Agrofert za EUR 361m. Přestože považujeme Agrofert za velmi dobře řízenou společnost, lepšího partnera pro Unipetrol než další zájemce britská Rotch Energy a ačkoliv fundamentální hodnota Unipetrolu leží výše než současná cena na burze, rozhodli jsme se snížit investiční doporučení na akcie Unipetrolu na prodat z následujících důvodů:

      

       1. Agrofert je jedna z méně transparentních českých společností s podivnými vztahy s minoritními akcionáři. Vztahy s akcionáři se vyhrotily poté co Agrofert získal majoritní podíl ve společnosti Deza a vyhnul se nabídce odkupu akcií od minoritních akcionářů ihned po této transakci. Nabídka byla později učiněna, ale za mnohem horších podmínek. Agrofert zaplatí za akcii Unipetrolu v přepočtu 101, přičemž současná cena na burze se pohybuje okolo 40, což představuje více než 100% prémii. Nevěříme, že Agrofert bude ochoten vykupovat akcie od minoritních akcionářů za 85 (cena při privatizaci snížená o 15%, je vyšší než šestiměsíční vážený průměr). Náš předpoklad podporuje i ta skutečnost, že odkup akcií minoritních akcionářů není v tomto případě Agrofert povinen nabídnout ze zákona. Pokud by Agrofert nabídl odkup za těchto podmínek, náklady na akvizici by se mu zvýšily o 4,2mld tedy o 36%.Očekáváme, že nabídka na odkup akcií od minoritních akcionářů bude oznámena, až vyprší povinnost zahrnout cenu zaplacenou při privatizaci do výpočtu kupní ceny. Po vyhlášení odkupu akcií od minoritních akcionářů budou akcie Unipetrolu staženy z obchodování.

      

       2. Budoucí struktura skupiny je nejistá. Očekává se, že Conoco (nebo IOC), získá Českou rafinérskou, Paramo a Benzinu. I za předpokladu, že Conoco (IOC) zaplatí za podíly Unipetrolu v těchto společnostech odpovídající cenu, je zde nejistota ohledně použití prostředků získaných z těchto transakcí. Očekáváme, že tyto zdroje budou přednostně použity na uhrazení úvěrů, kterými Agrofert financuje privatizaci Unipetrolu.

      

       3. Další potenciální riziko spočívá v tzv, předávacích cenách, které mohou být použity k přelévání zisků z Unipetrolu do Agrofertu, což je další možnost jak šidit minoritní akcionáře Unipetrolu.

       Očekáváme, že Agrofert může pouze pozitivně překvapit, nicméně pravděpodobnost toho je velmi malá. Pouze investoři s kladným vztahem k riziku mohou podstoupit tuto nejistotu spojenou s odkupy akcií od minoritních akcionářů a možnými mimořádnými dividendami z prostředků získaných odprodejem částí Unipetrolu.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
18.12. 21:51  S křížkem po funuse (John Silver)
18.12. 19:22  že zrovna KB?!! (Pepa)
18.12. 16:28  Doporučení (viki mara)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688