TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  19.11.2012 09:41:00

ČSSD chce odložit penzijní reformu o dva roky, vláda se nejspíš k návrhu postaví záporně

PRAHA (MEDIAFAX) - Návrhem poslanců ČSSD na odložení důchodové reformy se bude ve středu zabývat kabinet premiéra Petra Nečase (ODS). Nejspíš k němu zaujme v souladu s ministerstvy negativní stanovisko.

Sociální demokraté chtějí reformu posunout na rok 2015, aby o zavedení II. penzijního pilíře rozhodli občané v parlamentních volbách v roce 2014. V současnosti lidé odvádějí 28 procent ze svého hrubého platu na sociální pojištění, po zavedení druhého pilíře by mohli odvádět do průběžného pilíře pouze 25 procent, zbytek by si spolu s vlastními dvěma procentními body ze svého platu přesměrovali do soukromých penzijních fondů.

Předkladatelé návrhy argumentují zahraničními zkušenostmi, kdy si ostatní státy před důchodovou reformou našetřily peníze, které je nutné obětovat na transformaci systému. Česká republika ale podle ČSSD žádné úspory nemá. Původní vládní plán, že by se kryly tyto náklady sjednocením DPH na 17,5 procenta, již nejsou příliš reálné. "Státní rozpočet a další veřejné rozpočty se i za současné koaliční vlády 'rozpočtové odpovědnosti' potýkají s rostoucími deficity a státní majetek, který by bylo možné využít ke krytí nákladů částečné privatizace českého průběžného důchodového pojištění, země naléhavě potřebuje k financování jiných, mnohem naléhavějších potřeb," píší poslanci.

Ministerstva se návrhu postavila negativně. Ministerstvo práce a sociálních věcí podotknulo, že by se odložením důchodové reformy stejným způsobem odložilo i zavedení předdůchodů a upozorňuje, že penzijní společnosti již mají povolení k fungování od 1. ledna 2013. Posunutím platnosti zákona by se totiž odložila i reforma III. pilíře.

Dalším argumentem ČSSD je nevýhodnost nového pilíře pro většinu obyvatel. "Tento pilíř je dobrovolný a je věcí každého občana, zda se do něho přihlásí," reaguje ministerstvo.

Novela zákona půjde i v případě negativního vládního stanoviska do Poslanecké sněmovny, kde by ji chtěli sociální demokraté schválit hned v prvním čtení.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688