Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  16.11.2012 13:50:19

SME: Malé a střední podniky musí zavést ještě vyšší úspory energií

Malé a střední podniky se neustále snaží snižovat náklady na spotřebu energií, které tvoří nezanedbatelnou část jejich celkových nákladů. Téměř 77 % podnikatelů daného segmentu z celkem 653 dotázaných již muselo v důsledku ekonomické recese zavést úsporná opatření ve svém podniku. U 65 % z nich se tyto úspory týkaly oblasti spotřeby energií, zjistil výzkum Unie malých a středních podniků ČR (SME Union ČR).   

Přestože cena silové energie klesá, může elektřina pro firmy a domácnosti v roce 2013 zdražit. Důvodem je především zvýšení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů. V příštím roce dojde ke snížení státní podpory zhruba o dvě miliardy korun, přičemž současně velikost celkové podpory OZE nejspíš překoná 40 miliard. Do nárůstu cen elektřiny se od ledna 2013 rovněž promítne plánované zvýšení dvacetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod. To vše zdraží mnoha firmám účty za energie až o desítky tisíc korun.

Odborníci ze SME Union ČR a člen skupiny NERV  doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc se shodli, že řešením v oblasti konkurenceschopnosti českých podniků je nejen zavádění úsporných opatření, ale také spolupráce s dodavateli energií, kteří by více reflektovali potřeby malých a středních podniků. Optimalizací distribuční sazby u dodávek elektrické energie či zefektivněním systému osvětlení mohou podnikatelé dosáhnout úspor v desítkách procent současné spotřeby.

"Terénní průzkum potvrdil, že pro malé a střední podniky je v oblasti úspor klíčová spolupráce s dodavateli energií. Tato skutečnost může být významným faktorem pro zachování či zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Největší důvěře zákazníků reprezentujících segment malých a středních podniků se těší společnost E.ON, přičemž ČEZ si zachovává pozici největšího dodavatele v tomto segmentu odběratelů. Rostoucí konkurence v kvalitě poskytovaných služeb energetickými společnostmi, která vede k energetickým úsporám, bude mít pozitivní mikro- i makroekonomické důsledky,“ říká člen NERV  doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc.

Základní přehled výsledků průzkumu SME Union ČR*

·         Téměř 77 % respondentů zavedlo úsporná opatření v podniku v důsledku ekonomické recese.

·         65 % nalezlo úspory v oblasti spotřeby energií (elektrická energie, zemní plyn). 79 % dotázaných uvažuje i nadále o úsporách v oblasti spotřeby energií a 77 % dotázaných považuje oblast energetických úspor a zvyšování efektivity za důležitý nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti.

·         Více než polovina respondentů u každého sledovaného dodavatele energií pociťuje podporu ze strany tohoto dodavatele v oblasti úspor jako nedostatečnou, a to v největším procentu u společností ČEZ (83,6 %), Bohemia Energy (83,3 %) a RWE (81,5 %). Jako dostatečnou považují podporu v největším procentu zákazníci společností E.ON (36,5 %), Pražské plynárenské (26,7 %) a PRE (25,6 %).

·         Nejvíce doporučovanými dodavateli energií mezi podnikateli jsou společnosti E.ON (4.36 bodů), Vemex Energie (4.19 bodů) a Pražská energetika (3.99 bodů). Nejméně doporučovanými dodavateli pak Centropol (2.71 bodů) či Bohemia Energy (3.32 bodů)

Jak ukazují výsledky průzkumu, malé a střední podniky čelí vysokým cenám energií úsporami a očekávají, že v příštím roce se jejich situace ještě zhorší/ztíží. Podnikatelé se proto snaží chovat co nejefektivněji, aby si udrželi svou konkurenceschopnost,“ dodává předseda Unie malých a středních podniků David Šeich.

Tímto směrem jde i směrnice o energetické účinnosti jakožto jeden z nástrojů Energetické politiky EU. „Cíl snížit spotřebu energie do roku 2020 o 20 % je jedním z pěti cílů evropské strategie Evropa 2020. Její následná implementace v České republice bude motivovat spotřebitele ke snižování spotřeby energie a zároveň podpoří nastartování některých průmyslových odvětví (např. trh energeticky účinných produktů a služeb),“ komentuje Kamil Blažek, partner advokátní kanceláře Kinstellar.

 Prudký nárůst příspěvku na OZE není důsledkem nových zdrojů, ale nesprávně nastavené podpory v minulosti, především v letech 2009 - 2010. Současná státní administrativa pouze „hasí“ nejhorší dopady. Otázkou je pouze rozložení nákladů – kdo vše to zaplatí! Investice do úspor energií a pečlivý výběr dodavatele je způsob, jak mohou odběratelé reagovat nezávisle na státu,“ uzavírá energetický konzultant Jiří Gavor ze společnosti ENA.

*Reprezentativní průzkum mezi členy Unie malých a středních podniků ČR a podnikatelskou veřejností v ČR na vzorku 653 respondentů byl uskutečněn mezi 24. 9. a 26. 10. 2012 formou elektronického dotazníku a telefonického dotazování.

 

******************************************************************************************************************************************************

Unie malých a středních podniků ČR reprezentuje a hájí zájmy malých a středních podniků a společně s českými podnikatelskými sdruženími vytváří tlak na zlepšení podnikatelských podmínek u českých i evropských veřejných činitelů. Našim hlavním cílem je reforma právního rámce pro malé a střední podnikatele v ČR a na území celé Evropské unie. Tyto cíle dosahujeme úzkou komunikací s lidmi s rozhodovacími pravomocemi, prezentací potřeb malých a středních podniků a předkládáním komplexních návrhů vedoucích k lepšímu podnikatelskému prostředí v ČR a EU.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 14:48  Rozsah cenové regulace (16.4.2024) MF ČR (Ministerstvo financí ČR)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688