Rastislav Trecák (G&S SOLUTIONS)
Okénko investora  |  14.11.2012 12:03:16

Co nám Barack (ne)přinese

Prezidentské volby v USA jsou už minulostí, takže můžeme začít sumarizovat, komentovat a prognózovat, co nám znovuzvolený prezident Barack Obama přinese z pohledu globálně-ekonomického. Barack pálenka to asi nebude, i když tu mám celkem rád, ale piji ji samozřějmě velice výjimečně a pouze s Mírou.

Ekonomika USA, jako největší ekonomika světa, ovlivňuje ekonomický život na všech kontinentech, což znamená, že Barack Obama, jako nejsilnější muž spojených států, má v rukou dost velkou moc hýbat dějinami. Tak například, za první volební období mu můžeme říkat také "stříbrný prezident". V čase jeho prezidentování bylo jako investiční aktivum nejvíce zhodnoceno stříbro, které posílilo o více než 200% !!!

Tak a teď se podíváme na to, co můžeme očekávat od nového prezidenta v novém funkčním období. Ale abychom se neopičili po ostatních finančních expertech, podíváme se na výsledky voleb z trochu jiného pohledu, totiž z pohledu co nám (i nám v ČR) Barack Obama NEpřinese:

- stabilní ceny energií, zemědělských komodit a skutečných komoditních peněz (zlato a stříbro)

- postupné zhodnocování papírových (elektronických virtuálních) peněz vůči fyzickým statkům (cenovou deflaci, co je zhodnocování peněz asi v učitých segmentech a časových obdobích zaznamenáme, určitě však nemůžeme očekávat plynulou deflaci, proti které bude Barack bojovat ruku v ruce s kamarádem helikoptér Benem Bernankem, šéfem FEDu)

- zvýšení základních úrokových mír stanovovaných centrálními bankami (to by znamenalo kolaps dlužníků a tím i celého systému založeného na růstu a spotřebě na dluh)

- celosvětovou politickou stabilitu (obrana petro-dolaru něco stojí a rebelů, kteří už nechtějí akceptovat jako celosvětovou rezervní měnu USD stále přibývá a není to jen Irán)

- diskuzi o komoditním (zlatém?) krytí FIAT měn, které vznikají v centrálních bankách ze vzduchu (komerční banky naštěstí jěšte musejí mít povinné minimální rezervy, takže u nich to není úplně ze vzduchu, ale už se tomu blíží)

- konec posilování cenzury na internetu nebo v tištěných periodikách a snižování omezování osobní svobody ve prospěch státu pod rouškou boje s terorismem

- snížení vládních výdajů a tím i dluhů a nastartování ozdravného vyrovnávajícího ekonomického procesu (toto opatření je sice velice bolestné (snížení životní úrovně lidí), ale z hlediska časového je to lepší řešení, než snižování dluhů zvyšující se inflací, která pomalinku redukuje reálný příjem a snižuje životní úroveň v delším časovém horizontu. Snížení dluhů pod určitou úroveň je nevyhnutelné také pro restart ekonomického růstu, musí být však spojeno s reformou monetárního systému a znovuzavedením komoditního krytí peněz)

- konec války měn (kdo víc znehodnotí měnu, bude vítěz exportního turnaje, bohužel turnaj je dlouhý a vítězem je vždy někdo jiný. Poraženým je divák (občan), kterému se tímto způsobem zvedá cena vstupenky)

- ekonomický růst jako v letech 2002 - 2007 (dluhy soukromníků, firem i států jsou tak vysoké, že znovu napodobit růst založený na dluhu je už prakticky nemožné, paradoxně brzdou růstu je dnes ten samý dluh, který byl jeho hnacím motorem)

Vypadá to tak, že nám staronový Mr. President of USA toho nepřinese hodně, bohužel hodně pozitivního pro obyčejné lidi.

Co však s téměř jistotou můžeme předpokládat je to, že nám přinese zvýšenou inflaci, neboli navyšování peněžní zásoby pomocí kvantitativního uvolňování QE3, což je dobrá zpráva pro všechny majitele skutečných komoditních peněz. Proč? Například proto, že korelační koeficient stavu peněžní zásoby a ceny zlata (stříbra) pro období leden 2008 - říjen 2012 činil +0,94, co je závislost vcelku impozantní. V grafu si to můžete prohlédnout zde:

Nelimitované kvantitativní uvolňování (tisk peněz), které může pod dohledem Obamovho chráněnce ve FEDu, pana Bena Bernankeho, činit až 40 mld USD měsíčně na profinancování hypotečních dluhopisů a od 1.1.2013 dalších až 45 mld USD měsíčně na prodloužení operace TWIST (výměna státních dluhopisů s krátkou dobou splatnosti za dluhopisy s dlouhou dobou splatnosti), plus podobné operace pana Draghiho v Evropě pod názvem OMT, bude vynikající živnou půdou pro rozkvět stříbrného a zlatého stromu, jehož plody Vás můžou z části ochránit před všemi těmi negativními důsledky, co nám Barack ve svém druhém funkčním období přinese a které nás neminou bohužel ani v Evropě.

Rastislav Trecák

Ing. Rastislav Trecák

vystudoval Univerzitu Mateja Bela v Banské Bystrici. Po škole pracoval jako obchodní manažer v petrolejářské branži a mimo jiné zabezpečoval i finanční hedging ropných produktů. Od roku 2010 začal působit jako poradce a zprostředkovatel služeb spojených s finančním zabezpečením fyzických obchodů s komoditami a od roku 2012, kdy založil společnost G&S Solutions, se věnuje informačně-edukační činnosti v oblasti monetárně-makroekonomické. Z pohledu svobodné liberální ekonomie vysvětluje principy fungování současného globálního finančně-ekonomického systému a doporučuje řešení ochrany proti mnoha negativním vlivům systému na občany.

Chráníme Vaši finanční svobodu
G&S Solutions je mladá obchodní společnost poskytující informačně-obchodní služby založené primárně na informování svých klientů z pohledu svobodné ekonomie a sekundárně na prodeji v současnosti ideálních investičních aktiv, zlata a stříbra. Finanční poradci, banky nebo investiční fondy mnohdy zamlčují nebo vysvětlují příčiny současného problému pouze v zanedbatelné míře, proto se společnost G&S Solutions zaměřuje na:

  • informování svých klientů, vysvětlování a navrhování řešení ochrany před současnou nejistou finanční a ekonomickou situací,
  • zabezpečení on-line informování o aktuálním vývoji a trendech globální a lokální ekonomické situace prostřednictvím moderních audiovizuálních nástrojů (webináře, virální videa, výuková videa, atd.),
  • napomáhání prohlubování relevantních znalostí současného finančního systému a tím ochranu finanční svobody svých klientů do budoucna prostřednictvím seminářů, přednášek a debat s významnými ekonomickými experty z České republiky, ale i ze zahraničí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.02.2024Elektromobilita: co (ne)přinese rok 2024 Tisková zpráva (Tisková zpráva)
17.03.2022Pojištění a válka: Co by se plnilo a co ne? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
14.04.2020Co covid v ekonomice změní a co ne? Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688