TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.11.2012 10:35:22

Ministerstvo vnitra našlo chyby na prezidentských kandidaturách Fischera i Zemana

PRAHA (MEDIAFAX) - Nedoložený volební účet, chybnou adresu trvalého bydliště a další nedostatky našlo ministerstvo vnitra na kandidátních listinách adeptů na prezidentství, týká se to i Jana Fischera a Miloše Zemana. Chyby se týkají jedenácti uchazečů, někteří vůbec nedodali petice, jak zveřejnil ve středu web úřadu.

Nejvíc formálních nedostatků z platných kandidatur vykazuje ta od Miloše Zemana. Jeho volební výbor sice dodal potvrzení o založení volebního účtu, ale zapomněl doložit převod finančních prostředků na tento účet. Volební výbor dodal jen své prohlášení o tom, že před zřízením účtu nevybral Zeman žádné peníze, ale ministerstvo potřebuje důkaz v podobě výpisu nebo potvrzení od příslušné banky.

Druhá Zemanova chyba spočívá v nesprávné adrese trvalého bydliště. V evidenci obyvatel figuruje jiná, než jakou uvedl na kandidátní listině a ve svém prohlášení.

Janu Fischerovi našlo ministerstvo vnitra nesrovnalosti ve jménech členů jeho volebního výboru: Dadja Altenburg Pešta-Kohl je v evidenci vedena pod křestním jménem Drahoslava a Věra Lančová jako Brzybohatá-Lančová.

Jana Bobošíková musí ke své kandidatuře doplnit potvrzení o zřízení transparentního volebního účtu.

Ostatní zveřejněná pochybení se týkají kandidátů, kteří nesplnili zákonnou podmínku a nenasbírali na své petice 50 tisíc podpisů od občanů republiky.

Například zmocněnec Ivany Heimové neodevzdal vůbec žádnou petici s podpisy, přestože Heimová nemá podporu od zákonodárců a nezbytně ji tedy potřebuje, aby mohla kandidovat. Kromě toho u Heimové chybí i adresa, datum narození, scházejí podpisy některých členů volebního výboru, u jednoho chybí adresa trvalého bydliště a nedodali ani potvrzení o založení volebního účtu.

Stejná situace nastala i u Romana Hladíka, ministerstvu vnitra schází petice a celá řada údajů, o volebním účtu, podpis navrhujícího občana nebo informace o politické příslušnosti. Obdobně neúplné listiny odevzdali Jindřiška Navarská, Jan Toman a Karel Světnička, také nedodali petici.

Petra Cibulku z boje o Hrad diskvalifikoval fakt, že jeho kandidaturu podpořilo jen 319 občanů, Jiří Kesner nasbíral pouze 54 signatur a advokátka Klára Samková má signatury od 128 lidí.

Formální chyby musí kandidáti odstranit nejpozději 22. listopadu do šestnácti hodin, jinak bude jejich kandidatura neplatná. O den později ministerstvo vnitra oznámí, kteří uchazeči splnili všechny zákonné podmínky a zúčastní se boje o prezidentské křeslo. Bude už mít k dispozici výsledky kontrol podpisů na peticích s podpisy občanů.

První přímá volba hlavy státu v České republice se uskuteční 11. a 12. ledna 2013, pokud nevzejde vítěz z prvního kola, o dva týdny později se utkají dva kandidáti s nejvyšší podporou z prvního kola.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688