Research (Česká spořitelna)
Investice  |  12.11.2012 09:28:15

Přehled pro 46. týden - HDP v Evropě, nejistota kolem Řecka

Hlavní trhy

Makro data: Tento týden bude na data poměrně chudý, ale obzvlášť v Evropě budou zveřejněná data významná. V Evropě budou nejzajímavější údaje o vývoji HDP ve třetím čtvrtletí za jednotlivé státy. Z dalších evropských dat bude také zajímavý německý konjunkturální index ZEW. Ve Spojených státech pak budou důležité zejména maloobchodní tržby. Kromě nich budou zveřejněny údaje o inflaci, průmyslová výroba a index filadelfského Fedu. Kromě dat bude důležité zasedání ministrů financí EMU, kde se bude řešit hlavně Řecko. S dokončením změn v balíku pomoci Řecku se tentokrát ještě nepočítá, optimisté však věří, že by mohl být dokončen koncem tohoto měsíce nebo začátkem příštího. V USA vystoupí řada činitelů Fedu (mimo jiné i Bernanke), takže bude důležité sledovat vývoj jejich názorů. Navíc bude zveřejněn záznam ze posledního zasedání FOMC, kde se budou sledovat hlavně zmínky o možné změně závazku držet uvolněnou měnovou politiku z časového určení na makroekonomický parametr (nejspíše míru nezaměstnanosti).

FX a FI: Dolar se po krátkém oslabení bezprostředně po volbách dostal do posilujícího trendu, která patrně souvisí s nejistotou kolem Řecka. Proto bude pro měny důležité, jak dopadne schůzka ministrů financí EMU. Výnosy benchmarkových dluhopisů klesají a dostaly se na spodní okraj konsolidačního pásma, proto čekáme, že by se už jejich pokles mohl zastavit. Akcie reagovaly na Obamovo vítězství v amerických prezidentských volbách negativně, zlato naopak roste. Pro další vývoj bude důležité jak rychle se najde řešení rozpočtového srázu v USA a pro komodity bude důležitý také vývoj v Číně, tedy konkrétně jak proběhne výměna vedení a jak se novému vedení bude dařit.

CEE region

Makro data: Nejdůležitější událost tento týden je zveřejnění předběžného HDP za 3Q12. Očekáváme potvrzení pokračující mírné recese (-0,2% q/q, ovšem s rizikem směrem dolů). Struktura dat nebude zveřejněna (to až v prosinci), ale dá se čekat, že jediným pozitivním přispěvatelem bude zahraniční obchod, hlavně díky slabé poptávce z domácí ekonomiky (čekáme pokles spotřeby domácností i investic firem). Vzhledem k situaci v EMU nevidíme ani ve 4Q12 oživení růstu, naopak - čekáme v nejlepším případě stagnaci, v horším mírný pokles. Nic víc než plus minus stagnace nečekáme mimo jiného i vzhledem k nedávno schválenému balíčku vlády ani v roce 2013.

FX a FI: Koruna dle našeho očekávání oslabila až na dohled 25,50, kombinace slabých dat zde v i EMU, politického handrkování a hrozby intervencí udělala své. Myslíme si, že přes 25,50 už to bude koruna mít obtížné se dostat, většinu negativních impulsů vyčerpala na cestu ze 24,50 až sem. V tomto týdnu čekáme ještě mírné oslabení (Řecko a hrozba defaultu, české HDP a potenciálně negativního překvapení), posléze stabilizace na 25,50.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688