TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  09.11.2012 17:54:47

Poslanec Pekárek: Mandátu se nevzdám, jsem nevinný

PRAHA (MEDIAFAX) - Novopečený poslanec Roman Pekárek, který svůj mandát přijal bez ohledu na to, že ho soud nepravomocně odsoudil k šesti letům vězení za korupci, z Poslanecké sněmovny odejít nechce. Jsem nevinný, řekl v pátek novinářům poté, co přerušil své členství v ODS.

"Mandát jsem nesložil. Je to pro mne lidsky složitá situace. Skládat mandát ve chvíli, kdy vím bezpečně, že jsem žádný z těch skutků zkrátka neudělal. Jsem nevinen," řekl Pekárek.

Kdyby mandát složil, nastoupil by místo něj neúspěšný kandidát na senátora Adolf Beznoska (ODS). Pekárek zatím neví, zda požádá o své vydání orgánům činným v trestním řízení Poslaneckou sněmovnu. "Tento fakt jsem ještě nepodrobil žádnému rozboru. Ale ze zkušeností vím, že sněmovna vždycky každého vydala, pokud se nepletu," poznamenal poslanec, podle kterého je výrok justice, jež ho odsoudila k šesti letům ve vězení, založený na jednom jediném důkazu. Ten je podle něj pravděpodobně nelegálně pořízený.

Pekárek v pátek pozastavil své členství v ODS. "Což se rovná ukončení. Nejsem členem ODS. Je to trochu nový institut, který máme ve stanovách," dodal odsouzený zákonodárce, kterému je to po patnácti letech strávených v pravicové straně líto. Aby se členem strany mohl znovu stát, musela by s tím souhlasit místní stranická rada.

Vrchní soud v Praze v pátek požádá vedení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR o vydání novopečeného poslance za ODS Romana Pekárka k trestnímu stíhání.

Bývalý kolínský místostarosta Pekárek byl zatím nepravomocně odsouzen na 6 let do vězení za korupci. Podle obžaloby měl za milion korun podnikateli Petru Ličkovi umožnit výrazně levnější nákup pozemků, než byla jejich hodnota. Krajský soud v Praze ho letos uznal vinným a poslal ho do vězení. Pekárek se proti rozsudku odvolal, vrchní soud se tak má jeho případem zabývat 18. prosince. Podmínkou však je, že sněmovna vysloví souhlas s jeho vydáním.

Pekárek se poslancem stal tento týden, poté co složil slib jako náhradník za jednoho z rebelujících poslanců ODS, kteří se vzdali poslaneckého mandátu.

Jan Drahorád, Michal Hrbek, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688