TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  09.11.2012 14:27:01

NATO bude v Praze jednat o svém rozšíření o balkánské země

PRAHA (MEDIAFAX) - Hlavní jednacími body výročního setkání NATO, které se koná o víkendu v pražském Kongresovém centru, budou postup aliance v krizi v Sýrii, situace na Ukrajině či přistoupení nových států. Jednat o tom bude více než 300 delegátů, uvedl v pátek předseda Parlamentního shromáždění NATO Karl Lamers.

Do Prahy se sjeli delegáti všech 28 členských zemí NATO i hosté ze států, které chtějí do aliance vstoupit. Zapojit by se do společné vojenské zahraniční politiky chtěly Bosna a Hercegovina, Makedonie, Černá hora a Gruzie. Do metropole by měli přijet i prezidenti těchto států. Vystoupit na zasedání Severoatlantické aliance by měl i předseda vlády Petr Nečas (ODS) a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Situace v Sýrii je podle NATO závažná. "Agrese proti civilnímu obyvatelstvu je nepřijatelná. Chceme vytvořit bezpečnější klima v této oblasti a kongres by nám v tom měl pomoci," prohlásil Karl Lamers.

Předseda Parlamentního shromáždění NATO uvedl, že delegáti budou také jednat o situaci na Ukrajině. "NATO vede aktivní spolupráci s ukrajinským parlamentem a i u voleb jsme tam měli své pozorovatele. S volební situací jsme však nebyli spokojeni," řekl Lamers s tím, že podle pozorovatelů NATO nebyly volby rovné, transparentní a media o nich neinformovala vyváženě.

Delegáti také projednají budoucnost aliance z ekonomického hlediska."Pokračující ekonomická krize je skutečnou výzvou pro alianci a my si nemůžeme dovolit snižovat rozpočty takovým způsobem, že by to ohrozilo naši bezpečnosti," prohlásil Lamers.

Dalším důležitým tématem bude stahování jednotek NATO z Afghánistánu. "Alianční síly by se měly z této země stáhnout do roku 2014. Nadále však chceme podporovat bezpečnostní složky země a udržet tam stabilitu. Jinak by celá mise nebyla úspěšná," doplnil zástupce NATO.

O škrtech v rozpočtu také jednalo ve čtvrtek v Praze vrchní velitelství Armády ČR. Škrty se budou týkat i zahraničních misí, a to pravě i v Afghánistánu. Na summitu aliance by se mělo také jednat o problému pirátů u pobřeží Somálska, o íránském jaderném programu čí o vztazích se státy severní Afriky.

Zástupci NATO se sjeli do Prahy po deseti letech. Naposledy byl kongres v České republice na podzim 2002, kdy šéfové Severoatlantické aliance pozvali ke vstupu Bulharsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.

František Bužek, buzek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688