TNBiz (TN.cz)
Investice  |  09.11.2012 00:55:05

Soud v Brně rozhodne, zda Student Agency bude platit miliony za levné jízdenky mezi Brnem a Prahou

BRNO (MEDIAFAX) - Brněnský krajský soud v pátek rozhodne o žalobě firmy Student Agency proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který jí udělil pokutu za to, že jezdila na trase Praha Brno příliš levně. Agentuře Mediafax to řekla mluvčí krajského soudu Miroslava Sedláčková.

Student Agency podala žalobu proti pokutě 5,154 milionu korun, kterou dostala od ÚOHS za zneužití dominantního postavení na autobusové lince Praha - Brno a zpět. Antiomonopolní úřad původně Student Agency uložil sankci 6,185 milionu korun, poté ji ale snížil zhruba o milion korun.

"Hájíme práva zákazníků na nízké ceny plynoucí z konkurenčního boje. S rozhodnutím ÚOHS, kterým byla Student Agency udělena pokuta za to, že jezdila na trase Praha Brno příliš levně, nesouhlasíme," uvedl mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj v tiskovém prohlášení.

Pokuta, kterou má firma podle ÚOHS zaplatit, je podle Ondrůje daní za to, že Student Agency reagovala na vývoj trhu a svým zákazníkům nabídla výhodu nižších cen stejně jako konkurence. "Antimonopolní úřad udělením pokuty tvrdí, že není problém, když někdo prodává své zboží nebo služby draze nebo nekvalitně, ale postihuje ty, kteří nabízí služby levné a kvalitní, uvedla Student Agency v prohlášení.

"Nikdy se nevzdáme našeho práva bojovat o zákazníka kvalitní službou a nízkými cenami. Žádný úřad, ani ten, který má v popisu práce přesný opak, nemůže narušovat volnou soutěž konkurenčních subjektů tím, že vydá úřední rozhodnutí, kterým poškodí zákazníka, aby ve svém důsledku hájil individuální podnikatelské zájmy konkurenčního stěžovatele," řekl Radim Jančura, zakladatel a majitel Student Agency.

Student Agency se u krajského soud v Brně odvolává na čtyři základní body, v nichž napadá rozhodnutí ÚOHS. Podle firmy jde o chybně vymezený relevantní trh, diskriminaci, zneužití úspěšnosti služeb Student Agency a vytvoření precedentu cenové pasti.

Podle ÚOHS firma zneužívala od začátku prosince 2007 do začátku března 2008 svého dominantního postavení. Snížila ceny kreditových jízdenek za jednosměrnou přepravu na 50, později 95 korun. Podle ÚOHS bylo cílem tohoto jednání vyloučit z trhu konkurenční dopravní společnost Asiana.

ÚOHS podle svého dřívějšího vyjádření nepokutoval Student Agency za nízké ceny, ale za jejich cílené použití k vytlačení jiného soutěžitele z trhu. Nízké ceny pro vybrané jízdenky stanovené společností Asiana měly podle ÚOHS zaváděcí charakter, tato firma navíc nebyla v dominantním postavení, její jednání proto nepředstavovalo porušení zákona. Snížení cen firmou Student Agency podle ÚOHS nebylo motivováno snahou poskytnout prospěch zákazníkům, ale snahou vytlačit konkurenta z trhu, což mělo omezit zákazníky ve výběru přepravce.

Společnost Asiana konkurenční tlak Student Agency nevydržela a na konci roku 2009 přestala jezdit na trase Karlovy Vary - Praha - Jihlava - Brno. Svých deset autobusů později využívala jen na nepravidelnou zájezdovou dopravu, například pro cestovní kanceláře nebo hokejovou reprezentaci či extraligové kluby. "Pravidelné dopravě se už nebudeme věnovat," uvedl tehdy majitel firmy Alexej Litvin. Jeho společnost se v současnosti věnuje především prodeji letenek, hotelnictví, zprostředkování ubytování, víz a pojišťovnictví.


Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688