TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  07.11.2012 15:04:24

Konsolidační balík míří i se zvýšenou DPH do Senátu, vláda získala důvěru poslanců

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci schválili ve středu ve třetím čtení vládní stabilizační balíček, který zvyšuje od ledna DPH o jeden procentní bod v obou sazbách na 15 respektive 21 procent. Pro normy, které jsou zároveň svázané s hlasováním o důvěře vládě, zvedlo ruku 101 poslanců.

Zákonodárci v dolní parlamentní komoře nakonec nehlasovali po jménech, jak navrhovala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), námitku proti tomuto postupu dal předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

V rámci pozměňovacích návrhů se povedlo připojit ke změnám, které připravoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), i návrh poslankyně Lenky Kohoutové (ODS), zmizí z nich sjednocení dávek na bydlení. "Tento návrh tak dlouho předkládala sociální demokracie, až nám ho paní Kohoutová adoptovala," zmínil po hlasování Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD. Vláda potřebovala ke schválení zákona 98 hlasů.

Norma nyní míří do Senátu, který ji nejspíše zamítne, poputuje tak zpátky k poslancům. V té chvíli vláda bude potřebovat již 101 hlasů. Středeční počet poslanců, mezi nimiž byli i čerství poslanci ODS Pavel Bohatec, náměstek kladenského primátora Miroslav Bernášek a bývalý místostarosta Kolína Roman Pekárek, kterého soud zatím nepravomocně odsoudil k šesti letům vězení za žádost o úplatek, by i tak na přehlasování Senátu stačil.

Tito tři noví poslanci nahradili občanské demokraty Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu, kteří složili ve středu ráno své mandáty, nechtěli hlasovat pro zvýšení daní. Bez vládního návrhu by se obě sazby DPH sjednotily od ledna na 17,5 procenta.

Schválená norma například zvedá sazby DPH na 15 a 21 procent a zavádí sedmiprocentní daň pro občany s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně, která by ale mohla platit pouze jeden rok. Současné výdajové paušály u OSVČ zůstanou podle balíku zachované, ale výše daňových odpočtů u 30- a 40procentních paušálů bude omezená příjmem v hodnotě dvou milionů korun, tito živnostníci tak maximálně uplatní ve výdajích 600, respektive 800 tisíc korun. OSVČ, kteří se rozhodnou využít paušály, přijdou o některé slevy, například o daňové zvýhodnění na vyživované dítě, či slevu na manžela nebo manželku s žádným nebo nízkým příjmem.

Vláda nyní bude moci předložit Poslanecké sněmovně upravený rozpočet, který počítá proti původnímu návrhu se snížením výdajů a příjmů o přibližně čtyři miliardy korun. V něm již budou zapracované změny, které přináší konsolidační balík.

"Konsolidační balíček byl schválen ve vládním znění, což umožňuje sestavit státní rozpočet v původních parametrech. V ODS jsme se navíc shodli, že chceme, aby progresivní daň a superhrubá mzda zmizely na konci roku 2013, o tom se budeme snažit podpořit koaliční partnery," uvedl premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po schválení balíčku. Tento návrh prosadil v ODS poslanec Boris Šťastný, který díky tomu souhlasil, že bude akceptovat usnesení kongresu a zvedne ruku pro vyšší DPH.

Že se s balíčkem vrací původní rozpočet, potvrdil i Miroslav Kalousek, ministr financí z TOP 09. "Vážím si podpory sněmovny, i to, že pro něj hlasovalo 101 poslanců, mě ujišťuje, že mohu vrátit zpět rozpočet, o jehož stažení jsem žádal. Nebylo na škodu, že jsme se na druhém návrhu mohli přesvědčit, jakým důsledkům jsme zabránili přijetím tohoto návrhu," zmínil.

Premiér nemá obavy, že by legislativní proces neskončil do konce roku. Dodal, že se omlouvá českým podnikatelům za to, v jaké nejistotě je vláda zanechávala, co se týče sazeb DPH.

Jan Drahorád, Filip Nachtmann, Kateřina Surmanová, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

04.04.2024  Daňová podpora výzkumu a vývoje - 2022 ČSÚ (ČSÚ)
02.04.2024  Kdo se musí registrovat k FATCA? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
28.03.2024  Musí OSVČ skutečně podat přiznání vždy datovou schránkou? Tisková zpráva (Tisková zpráva)
28.03.2024  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688