Rastislav Trecák (G&S SOLUTIONS)
Okénko investora  |  07.11.2012 10:27:53

James "Kalousek" Bond - SKYFALL

V současné době do kin dorazila nová bondovka, ve které světoznámý agent zase jednou zachrání svět. U nás máme také jednoho zachránce, pana BONDa (dluhopise) Kalouska, který nám jde zachraňovat naše úspory další emisí státních dluhopisů (bondů). Nebo chce, abychom my zachraňovali jeho deficitní pokladnu a vyměnili naše úspory za dluh? Každý se na to může dívat z jiného úhlu, já vám představím pohled svůj.



"Člověk má stále volbu mezi důverou v přirozenou stabilitu zlata a důvěrou v inteligenci členů vlády. Při veškeré úctě k těmto pánům, dokud je kapitalistický systém ještě s námi, doporučuji vám naléhavě: Rozhodněte se pro zlato!"

George Bernard Shaw - politik a filozof



O moudrosti a nezávislosti našich vládních představitelů si můžeme myslet cokoliv, říkat to už musíme opatrněji a kreslit jim tykadla, tak to už vůbec ne. Asi budete se mnou souhlasit, že pozitivní názor na naše "vladaře" je spíš v menšině. Ale když nám naši "celosvětově uznávaní ekonomičtí experti z vlády" naservírují nějaký super bezpečný instrument (dluhopis) na uložení našich těžce vydělaných peněz, bez rozmyslu jim věříme, že je to moudré a nezávislé řešení.


Je tomu však za každých okolností tak? To si ani náhodou nemyslím. Proč?



Protože o skutečné ekonomice, o tom jak funguje a proč tak funguje, mají podle mě pokřivený, keynesiánsko-neoklasický náhled. A ten říká, že ocas umí vrtěti psem, stát umí ovládat a regulovat ekonomiku a za každých okolností má všechno pod kontrolou. A že v současnosti je prakticky nemožné, aby nastala v našich luzích a hájích skutečnost, že stát nebude moci splatit svůj dluh vůči všem věřitelům, tedy i vlastníkům státních dluhopisů. Přesně to si před 5 lety, před vypuknutím celosvětové finanční a ekonomické krize, mysleli i Řekové a Španělé. Teď si to už nemyslí a státní dluhopisy Řecka nebo Španělska už nakupuje jenom ECB a obyvatelé těchto států přesouvají své úspory do fyzických aktiv a do německých bank. Už nechtějí nakupovat super bezpečný státní dluh.



Podle mnoha známých investičních guru, kteří úspěšně předpověděli prasknutí nemovitostní bubliny, další bublinou s tikající bombou uvnitř bude bublina dluhopisová. Důvodem je to, že  veškeré osobní, firemní a státní dluhy se přesunuly (banky je chytře přesunuly) na stát a ten je v současnosti profinancovává emitováním státních dluhopisů, tedy snaží se přesunout dluhy do budoucna. Můžeme se snažit vytloukat klín klínem donekonečna, můžeme žít na dluh na věky? Na tuto otázku ať si odpoví každý sám.


Nechci svým názorem na dluhopisy kohokoliv k čemukoliv podněcovat, jde mi o to, že v současnosti stojíme před neprobádaným územím, zažíváme už 41 letý experiment s nekrytými měnami, kdy se vytváření FIAT peněz utrhlo ze řetězu a my vlastně vůbec nevíme (nemáme žádnou historickou zkušenost), jak to vlastně může dopadnout. Inflace se zvyšuje, mnoho oborníků varuje, že bojem s deflací tak akorát rozpoutáme hyperinflaci, což bude znamenat kolaps současného finančního systému. A v této situaci si naivně myslet, že státní dluhopis je nejbezpečnější nástroj na uložení úspor, je podle mě přinejmenším neprozíravé.


Jak říká název jednoho českého filmu "Co je doma, to se počítá", doporučuji raději uložit alespoň část svých papírových resp. virtuálních úspor z bank a z pod polštářů do něčeho reálného, skutečného, hmatatelného, něčeho s vysokou vnitřní hodnotou, např. do půdy, zlata, stříbra nebo jiných komodit. Abyste nemuseli za pár let konstatovat, že jste prodělali "SKYFALL" s vašimi úsporami uloženými v BONDech.

Ing. Rastislav Trecák

vystudoval Univerzitu Mateja Bela v Banské Bystrici. Po škole pracoval jako obchodní manažer v petrolejářské branži a mimo jiné zabezpečoval i finanční hedging ropných produktů. Od roku 2010 začal působit jako poradce a zprostředkovatel služeb spojených s finančním zabezpečením fyzických obchodů s komoditami a od roku 2012, kdy založil společnost G&S Solutions, se věnuje informačně-edukační činnosti v oblasti monetárně-makroekonomické. Z pohledu svobodné liberální ekonomie vysvětluje principy fungování současného globálního finančně-ekonomického systému a doporučuje řešení ochrany proti mnoha negativním vlivům systému na občany.

Chráníme Vaši finanční svobodu
G&S Solutions je mladá obchodní společnost poskytující informačně-obchodní služby založené primárně na informování svých klientů z pohledu svobodné ekonomie a sekundárně na prodeji v současnosti ideálních investičních aktiv, zlata a stříbra. Finanční poradci, banky nebo investiční fondy mnohdy zamlčují nebo vysvětlují příčiny současného problému pouze v zanedbatelné míře, proto se společnost G&S Solutions zaměřuje na:

  • informování svých klientů, vysvětlování a navrhování řešení ochrany před současnou nejistou finanční a ekonomickou situací,
  • zabezpečení on-line informování o aktuálním vývoji a trendech globální a lokální ekonomické situace prostřednictvím moderních audiovizuálních nástrojů (webináře, virální videa, výuková videa, atd.),
  • napomáhání prohlubování relevantních znalostí současného finančního systému a tím ochranu finanční svobody svých klientů do budoucna prostřednictvím seminářů, přednášek a debat s významnými ekonomickými experty z České republiky, ale i ze zahraničí.

07.11. 16:11  re: Vážně experiment? (Rastislav Trecák)
07.11. 16:03  Vážně experiment? (Omega)
07.11. 15:32  Vážně experiment? (Petr Novota)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688