TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.11.2012 12:17:09

PROFIL: Svět umění vyměnil Vladimír Franz za politiku

PRAHA (MEDIAFAX) - Známý hudební skladatel, malíř a autor scénické hudby profesor Vladimír Franz opustil svět uměleckých múz a vrhl se do politiky. Jako prezidentský kandidát zaujal pozornost i v zahraničí především svým tetováním na celém těle.

"Prezident by měl umět pojmenovávat věci, jevy, protože je institucí, a potom takové pojmenování má obecnou váhu. Prezident by měl být poslední instancí a zároveň záštitou občanů, jejich hlubinou bezpečí. Je to stejné, jako když si děti hrají v parku a vědí, že rodiče jsou opodál," popsal Franz, jak si představuje roli hlavy státu.

Franz se narodil 25. května 1959 v Praze. Souběžně studoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy (1978 - 1982), malbu u Karla Součka a Andreje Bělocvětova, skladbu u Miroslava Raichla a Vladimíra Sommera, dějiny umění u Jaromíra Homolky a dějiny hudby u Jaromíra Kincla. V letech 1981 až 1984 byl spoluzakladatelem, scénografem, výtvarníkem a skladatelem autorského divadla Kytka.

Svými scénickými kompozicemi ovlivnil tvorbu české divadelní režie, mj. J. A. Pitínského, Vladimíra Morávka, Jiřího Pokorného či Sergeje Fedotova. Ve svých scénických skladbách uplatňuje principy vlastní teoretické koncepce autonomní role hudby jako jedné z určujících složek dramatu.

Vedle tvorby scénické a hudby k filmovým a televizním projektům se věnuje také volné tvorbě. Je autorem monumentálních i komorních hudebních děl, jež zahrnují několik scénických oratorií, zpěvohru, kantáty, písně či madrigaly. Dosavadní vrcholy jeho tvorby představují opery Ludus Danielis, Válka s mloky, 1. symfonie, nazvaná Písně o samotách, a hudba k baletu Zlatovláska.

Malířské dílo Vladimíra Franze se klene od symbolisticky zpracovaných elementárních přírodních motivů a akvarelových impresí po velkoformátové expresivně-orfické variace na hudební téma a velké "oltářní" obrazy.

Širší veřejnost si Franze pamatuje díky jeho četnému tetování, o němž profesor rád hovoří jako o "své soukromé zahrádce". Ačkoliv ho některá média označují za "kontroverzního" umělce, on sám se považuje spíše za vážného člověka.

V současné době působí jako pedagog Divadelní fakulty AMU, kde léta vede kabinet scénické hudby. Přednáší také na Filmové fakultě AMU. V letech 1996 až 2000 stál v čele Akademického senátu AMU. Jako pedagog působil i na brněnské FAVU. Je čtyřnásobným držitelem ceny Alfreda Radoka (1998, 2000, 2002 a 2005) a Ceny Divadelních novin (2001).

V září 2004 vydalo nakladatelství Orpheus knihu Petra Kurky Vladimír Franz: Rozhovory.

Je rozvedený, má jednu dceru a jeho současnou partnerkou je fotografka Ida Saudková. Nebyl a není členem žádné politické strany.

Tereza Veselá, vesela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688