TNBiz (TN.cz)
Státní rozpočet  |  05.11.2012 12:52:05

Upravený státní rozpočet počítá se snížením příjmů i výdajů o 40 miliard

PRAHA (MEDIAFAX) - O zhruba 40 miliard korun se chystá ministerstvo financí snížit celkové příjmy i výdaje v novém návrhu státního rozpočtu pro rok 2013. Schodek by měl zůstat u 100miliardové hranice, informoval agenturu Mediafax v pondělí zdroj blízký vládě.

Podle dříve zveřejněných informací si v upraveném návrhu rozpočtu pohorší například věda a doprava. S tím však zásadně nesouhlasí Svaz průmyslu a dopravy ČR nebo Asociace malých a středních podnikatelů. Jejich zástupci tvrdí, že snižování výdajů v těchto oblastech by mohlo mít až devastující účinky na tuzemský průmysl, na kterém stojí z větší části celé české hospodářství. Ministerstvo financí chce také snížit dotace pro Státní fond dopravní infrastruktury, a to o pět miliard korun.

"Nová verze státního rozpočtu redukuje výdaje v oblastech, které jsou z hlediska zajištění chodu hospodářství a jeho budoucího růstu klíčové. Úspory se musí hledat ve státní správě," řekl prezident svazu Jaroslav Hanák. Je podle jeho názoru nepřijatelné, aby selhání komunikace mezi parlamentními stranami vedlo ke krokům, které negativně ovlivňují růst ekonomiky. Hanák rozčílilo, že se o škrtech nedozvěděl od ministerstva, ale z médií.

Ministerstvo navrhuje dopravě snížit výdaje až o 1,571 miliardy korun. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) považuje škrty v tomto rezortu za výsledek rebelie v ODS a za opravdu odvážný vtip. "Ve středu se má hlasovat o konsolidačním balíčku. Teprve pak uvidíme, jestli jsou podobné drastické škrty nutné. Pokud ale konsolidační balíček neprojde, čekají nás nejen tyto škrty. Čeká nás v podstatě nemožnost vládnout bez zadlužování," prohlásila Peake na adresu ministerstva financí. Konsolidační balíček je podle jejích slov nutný, nikoliv vytoužený.

Jakákoli omezení solidární daně v konsolidačním balíčku pak pro stranu LIDEM znamenají podle Peake nejen nedodržování dohod, ale také nedodržení programového prohlášení vlády.

Úpravy se mohou rovněž dotknout rezortů školství nebo například zdravotnictví, kde platy neporostou v následujících letech tak rychle, jak se původně předpokládalo.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) si v minulých týdnech u Poslanecké sněmovny vyžádal vrácení státního rozpočtu pro příští rok, k čemuž ho vedly vnitrostranické problémy ODS spojené s návrhem daňového balíčku. Některým rebelujícím členům občanských demokratů se totiž nelíbí například myšlenka na zvyšování DPH o jeden procentní bod nebo návrhy na zavedení takzvané milionářské daně.

Šéf rezortu financí se však nechal již dříve slyšet, že ke zvýšení schodku státního rozpočtu nad tři procenta hrubého domácího produktu ČR ho nedonutí žádná síla na světě. Vzhledem k tomu, že nyní nemůže počítat s vyššími daňovými příjmy, jsou na řadě škrty. "Českým občanům jednoduše neumím poskytnout švédské služby za rumunské daně, to není možné," vysvětlil Kalousek.

Jan Soukup, Denisa Šindlerová, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688