TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.11.2012 09:39:43

PROFIL: Stará tvář ODS Pavel Blažek je znovu ve vedení strany

BRNO (MEDIAFAX) - Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v neděli obhájil na kongresu občanských demokratů místopředsednický stranický post. Získal od delegátů 439 hlasů, druhý nejvyšší počet, nevyhověl tak prosbám některých delegátů o obměnu vedení strany.

Pavel Blažek je zastupitelem za město Brno a profesí advokát. Do zastupitelstva na jižní Moravě se dostal v roce 1998, po čtyřech letech se stal i radním. Je předsedou brněnského oblastního sdružení ODS a 20. června 2010 byl poprvé zvolen místopředsedou ODS.

Na starost dostal vnitřní chod strany. Ačkoliv si ho jako novou tvář do čela vedení zvolil sám Petr Nečas, netrvalo dlouho a mezi oběma muži nastala roztržka.

Důvodem se stala velká koalice ODS a ČSSD v Brně, kterou Nečas ostře kritizoval. Vzápětí Blažka odvolal z dozorčí rady Lesů ČR, státního podniku, v němž kontroloři objevili mnoho příkladů stamilionového plýtvání. Premiér tehdy tvrdil, že Blažek ztratil jeho důvěru. Blažek vzápětí kontroval a Nečasovi vytýkal špatnou komunikaci ve straně.

Několik týdnů po zvolení Blažka místopředsedou ODS vyšlo najevo, že jeho manželka dostávala od roku 2002 zakázky na exekuce od městského úřadu Brno-střed. Tedy v době, kdy v této městské části Blažek působil jako radní. Během let 2002 až 2009 získala přibližně 90 procent zakázek v oblasti exekucí, za které inkasovala 1,9 milionu korun. Pavel Blažek konflikt zájmů vyloučil a řekl, že ani mravně nešlo o střet zájmů. Coby státní zástupce figuroval v kauze Diag Human týkající se státní zakázky na obchod s krevní plazmou. Firma se teď se republikou soudí o ušlé zisky, protože z kontraktu sešlo.

Blažek měl podle stranických kuloárů občanské demokraty od roku 2010 dokonce vést. Expředsedovi strany Mirkovi Topolánkovi totiž pomohl, když ho prosadil do čela jihomoravské kandidátky. Ten ho na oplátku označil za jednoho ze svých možných nástupců. Blažek to tehdy odmítl a dostal nálepku mocného, ale "neviditelného" muže. Stál například za pádem šedé eminence jihomoravské ODS Milana Venclíka, jehož korupční aféry jihomoravskou ODS dlouhodobě poškozovaly.

Blažek absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a poté tam působil deset let jako odborný asistent na katedře správního práva. Od roku 1996 působí jako advokát. V roce 1998 vstoupil do ODS, od stejného roku zasedá v zastupitelstvu městské části Brno-střed. Od konce 90. let byl členem statutárních orgánů mnoha společností. V roce 2002 byl zvolen radním města Brna, poté, co byla ODS v letech 2006-2010 v opozici, se stal roku 2010 opět členem rady města.

Letos 3. července vystřídal ve funkci ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, kterého premiér Nečas navrhl Klausovi k odvolání. Důvodem mělo být nehospodárné chování.

Blažek je místopředsedou představenstva městské developerské společnosti Jižní centrum, která připravuje stěhování brněnského hlavního nádraží a výstavbu na uvolněných parcelách. Předsedá rovněž dozorčí radě brněnské městské spalovny a brněnských vodáren. Je spolumajitelem dřevařské a textilní firmy.

Blažek se narodil 8. dubna 1969 v Brně, je ženatý, má dvě děti.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

05.11. 13:11  ODS smrdí (StatniPrispevek.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688