TNBiz (TN.cz)
Investice  |  02.11.2012 13:30:41

Říjnový počet vyhlášených osobních bankrotů překročil pětiletá maxima

PRAHA (MEDIAFAX) - Nejvyšší hodnoty za posledních pět let překročil říjnový počet osobních bankrotů v Česku, z celkem 2348 návrhů na insolvenci vyhlásilo svůj krach 1703 osob. Firemní bankrot v minulém měsíci oznámilo 400 firem, což je o 92 více než v září, informovala v pátek společnost Czech Credit Bureau.

Celkem 131 případů firemních bankrotů se týkalo obchodních společností a 269 krachů oznámily podnikající fyzické osoby. V případě fyzických osob podnikatelů se jedná o nejvyšší hodnotu za jeden měsíc od roku 2008.

"Lze očekávat, že koncem roku bude počet firemních bankrotů vyšší než v roce předchozím. Bude mnohem vyšší v případě bankrotů fyzických osob podnikatelů a zhruba o 10 procent vyšší v případě bankrotů obchodních společností. Již druhý rok po sobě bude překonáno maximum bankrotů z přelomu tisíciletí, výhradně však zásluhou bankrotů fyzických osob podnikatelů," popisuje vedoucí analytického oddělení Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

V rámci krajů zaznamenal nejvíce bankrotů obchodních společností Moravskoslezský kraj (73), který s odstupem následovalo Ústecko (49). Naopak nejméně krachů postihlo společnosti v Karlovarském kraji a na Vysočiny (shodně sedm případů).

Z celkového počtu bankrotů obchodních společností vyhlášených v říjnu jich nejvíce patřilo do odvětví obchodu a pohostinství (48) a služeb (34). Za posledních 12 měsíců bylo nejvíce bankrotů v tomto odvětví vyhlášeno rovněž v těchto dvou odvětvích (420, respektive 409).

Také počtem návrhů na osobní bankrot ve výši 2348 se letošní říjen dostal na první místo v období po lednu 2008. Ve srovnání se zářím se jednalo o 594 osobních bankrotů více. Vysoký meziměsíční přírůstek je však ovlivněn i relativně malým počtem úpadků fyzických osob v předchozím měsíci.

V rámci krajů připadalo v říjnu nejvíce osobních bankrotů na Středočeský kraj (255), za kterým se umístily regiony Ústecký (228) a Moravskoslezský (163).

Za deset měsíců letošního roku vyhlásilo osobní bankrot 14 092 osob, což ve srovnání se stejným obdobím 2011 představuje růst o 50 procent. Nejvyšší počet vyhlášených osobních bankrotů zaznamenalo Ústecko (1 851), Středočeský kraj (1 707).

"Počet osobních bankrotů se bude zvyšovat i nadále, ale růst již nebude tak strmý, jako v předchozích obdobích. V letošním roce se v průměru jejich počet zvýšil o 51 procent, v roce loňském to bylo o 90 procent," zakončila analytička Kameníčková.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 15:03  Počet zahájených staveb nových domů klesl (16.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688