Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  02.11.2012 08:46:11

Petr Procházka (PČS): Velmi vážná onemocnění jsou významným rizikem. Zodpovědnost za své zdraví vezměte na sebe

S léčbou velmi vážných onemocnění nám pomůže státní zdravotnictví. Tíhu následků těchto onemocnění však budeme muset nést i my. Penězi nevyčíslitelnému neštěstí v podobě velmi vážných onemocnění zcela předcházet nejde, jeho následkům na naše osobní finance však již ano. Jak? O tom jsme si povídali s Petrem Procházkou, ředitelem úseku řízení produktů v Pojišťovně České spořitelny.

 

Stále platí, že klienti podceňují některá rizika?

Ano, platí. Rozhodují se obvykle podle toho, co jim je bližší, co si dovedou lépe představit. Řeší pojištění auta, nemovitosti či úrazu. Mnohem hůř si představí, a většinou se nechtějí moc zabývat nepříjemnými představami, jako je invalidita nebo velmi vážná onemocnění.

 

Co vše se vlastně skrývá pod pojmem „velmi vážná onemocnění“? Osobně se mi ihned vybaví rakovina, ale co dál?

Obecně jde o takové onemocnění, které má zásadní, nevratný vliv na váš zdravotní stav a zkracuje vám dobu života. Původně šlo vlastně o jakési zrychlené plnění před úmrtím tak, aby mohly být finance použity na zpříjemnění posledních dnů. Dnes, v době kvalitnější medicíny a progresivního vývoje zdravotní péče, má výplata plnění pomoci usnadnit návrat do života.

 

Proč se vlastně proti velmi vážným onemocněním pojistit? V prostředí štědrého sociálního státu lze přece předpokládat, že se o mě postará stát, nebo ne?

Nedomnívám se, že bychom jako Česká republika byli nebo že v budoucnu budeme štědrým státem. Pojištění bohužel nedokáže člověka vyléčit, ale každá koruna navíc pomůže vypořádat se s vážnými a dlouhodobými následky.

 

Jak se podle vás bude v budoucnosti vyvíjet role státu, resp. jeho sociální sítě? Při pohledu na prázdnou státní kasu se nabízí úvaha, že je to právě snižování výplat dávek a postupný přesun nákladů spojených se zdravotní péčí na občany. Nebo je má úvaha mylná?

Je to logická úvaha. Stát nebude mít dlouhodobě možnost finanční prostředky pro tuto oblast zvyšovat. Trendem do budoucna je proto nabídnout pojištění na komerční bázi.

Čtěte, jak se chránit před následky velmi vážných onemocnění na PenizeNAVIC.cz http://www.penizenavic.cz/pojisteni

 

V souvislosti s poklesem reálných mezd, který v tomto roce zaznamenáváme, se lidé ve větší míře začínají zajímat o své pojistné smlouvy, resp. o to, za co vlastně platí. Zeptám se napřímo, jak je na tom v porovnání s konkurencí FLEXI životní pojištění, které vaše společnost nabízí?

Pokud se ptáte na srovnání s konkurencí, pak FLEXI trvale nabízí a umožňuje to nejlepší, co je na pojistném trhu k dispozici. Samozřejmě se lišíme v cenách za jednotlivá rizika u různých produktů, v některých případech v rozsahu pojistného krytí. Nejlépe ale vždy za produkt a jeho úspěšnost hovoří čísla a zájem samotných uživatelů: Získaná ocenění, připisované zhodnocení našich klientů nebo výše pojistných plnění, které našim klientům průběžně vyplácíme.

 

Když už jsme u placení pojistného. Jen málokdo má dnes jistotu zaměstnání a tedy stálého pracovního příjmu do budoucna. Jak je to s placením pojistného v případě například ztráty zaměstnání? (pozn. zmínit i pojištění zproštění od placení v případě nemoci, hospitalizace apod.?)

Vybrané bankovní produkty v rámci nabídky České spořitelny obsahují již dnes různé typy a varianty pojistné ochrany, můžeme si například pojistit splátky hypotéky nebo jiného úvěrového produktu, můžeme si vybrat pojistnou ochranu svých pravidelných výdajů na osobním účtu, sjednat si pojištění odpovědnosti za škody nebo úrazové pojištění. V případě hospitalizace, nemoci nebo ztráty zaměstnání pak za nás bance úvěr splácí pojišťovna. A to po dobu dvanácti měsíců – při déle trvající nemoci je předpoklad, že bude člověk uznán invalidním a získá tak nárok na výplatu dávek. V případě úmrtí za vás pojišťovna uhradí celou dlužnou částku.

My svým klientům nabízíme pojištění schopnosti splácet formou dvou balíčků – levnější obsahuje zmíněná rizika bez pojištění proti ztrátě zaměstnání, dražší chrání proti všem čtyřem rizikům. Kompletní varianta krytí, tedy ta včetně ztráty zaměstnání, je využívána v menší míře. Zájem našich klientů se soustřeďuje především na základní pokrytí dlouhodobého onemocnění.  Jak pro něj, tak pro ztrátu zaměstnání platí, že pojišťovna splátky hradí nejdéle po dobu jednoho roku.

Člověk s tím, že je marod, nic nenadělá. Ale úvěr někdo platit musí.

 

Pojištění patří mezi věci, které lidé rádi odloží na neurčito. Lze nějak určit věk, ve kterém je nejlepší si životní pojištění uzavřít

Čím dříve, tím lépe. Dokud jsme zdraví, pojišťovna nás bez problémů do pojištění přijme. Čím jsme starší, tím se zvyšuje riziko, že onemocníme a snižuje se tak šance, že budeme pro pojišťovnu zajímaví.

Pak jsou různé životní mezníky, které také napoví, kdy je vhodné se pojistit. Je to ve chvíli, kdy je na našem příjmu někdo závislý. A tím někdo je myšleno: já sám, má rodina, děti. Pak ho prostě potřebuji.

 

 

Petr Procházka vystudoval VŠE v Praze. V  pojišťovnictví pracuje celý svůj život, Pojišťovně České spořitelny je věrný již osmnáct let. Z pozice metodika se vypracoval až na post ředitele úseku řízení produktů, a má tak lví podíl na nových produktech a jejich úpravách. Je ženatý a má dvě děti.

Autor: Petr Rozkošný

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec