TNBiz (TN.cz)
Investice  |  31.10.2012 05:00:05

Vláda projedná finanční limity veřejných zakázek na dodávky pro dotované zadavatele

PRAHA (MEDIAFAX) - Novelu nařízení vlády, která počítá s doplněním dosavadního předpisu o finanční limit 200 milionů korun pro veřejné zakázky na dodávky dotovaným zadavatelům, projedná ve středu kabinet premiéra Petra Nečase (ODS). Vláda se také bude zabývat lesnickou politikou.

"O dotovaného zadavatele se jedná tehdy, pokud dotyčný zadává veřejnou zakázku hrazenou z více než 50 procent z finančních prostředků z veřejných zdrojů nebo pokud peněžní prostředky poskytnuté na veřejnou zakázku z těchto zdrojů přesahují 200 milionů korun," uvádí doplněný návrh nařízení vlády, který předloží ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Kamila Jankovského (LIDEM). Současné znění nařízení nestanoví finanční limit, který by určoval hranici mezi podlimitní a nadlimitní veřejnou zakázkou na dodávky zadávané dotovaným zadavatelem.

Předkládaný návrh tento nedostatek odstraňuje a pro veřejné zakázky na dodávky zadávané dotovaným zadavatelem stanoví shodný finanční limit jako pro veřejné zakázky na služby dotovaných zadavatelů. "Dotovaným zadavatelem je tím pádem nově i subjekt zadávající veřejné zakázky na dodávky a služby, bez ohledu na to, zda tyto služby souvisí se stavebními pracemi. Limit pro veřejné zakázky na služby zadávané dotovaným zadavatelem je již obsažen v současném znění nařízení," vysvětluje důvodová zpráva ministerstva pro místní rozvoj.

Nečasův kabinet se zaměří i na pravidla lesnické politiky. Materiál stanovuje dlouhodobé cíle v oblasti státní lesnické politiky a například počítá s vytvořením nového lesního zákona či nového zákona o národních parcích. Zachování lesa a lesní půdy pro budoucí generace, zvyšování konkurenceschopnosti lesního hospodářství a biodiverzity v lesních ekosystémech, posílení významu lesa a lesního hospodářství pro ekonomický rozvoj venkova a posílení významu školství, výzkumu a inovací v lesním hospodářství jsou dlouhodobé cíle státní lesnické politiky.

Naplnit tyto cíle by měla změna legislativy. Dokument počítá s vytvořením nového lesního zákona, nového zákona o národních parcích, novelizací zákona o myslivosti i například s převedením oblasti dřevozpracujícího průmyslu do působnosti ministerstva zemědělství.

Měla by se sjednotit pravidla ochrany lesní a zemědělské půdy či diferencovat práva a povinnosti vlastníků lesa podle kategorie lesů a druhu vlastnictví tak, aby naplňování veřejných zájmů bylo vyžadováno především od lesů ve vlastnictví státu.

Dokument také počítá se stanovením základních pravidel hospodaření, a to minimálním věkem těženého porostu, lokalizací a maximální plochou těžeb, povinností obnovit les a podmínkami lesní dopravy s tím, že státní lesy by měly být spravovány a obhospodařovány vzorovým způsobem, který bude sloužit jako příklad ostatním vlastníkům lesů.

Na programu má vláda i poslanecký návrh Věcí veřejných, které si přejí, aby i v příštím roce zůstaly zachované současné sazby DPH a aby do snížené sazby i nadále patřily například dětské plenky nebo zdravotnické pomůcky.

Jan Drahorád, Miroslav Kynčl, Jan Soukup, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688