TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.10.2012 14:25:11

Poslanci přerušili kvůli ODS schůzi

PRAHA (MEDIAFAX) - Schůze Poslanecké sněmovny byla v úterý prakticky ihned po začátku jednacího dne, kvůli žádosti klubu občanských demokratů, na týden přerušená. Poslanci tak budou o důchodové reformě a o daňovém konsolidačním balíku hlasovat po víkendovém kongresu ODS.

O přerušení museli zákonodárci hlasovat dvakrát, poprvé totiž poslanci Petru Skokanovi (VV) nefungovala náhradní hlasovací karta. I tak koalice svými 101 hlasy odmítla odpor 88 opozičních hlasů pro pokračování v jednání. "Myslím, že vás nepřekvapím, protože ty servery sledujeme všichni stejně," uvedl svůj procedurální návrh na přerušení předseda klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura, který o této možnosti již ráno informoval novináře. Důvodem přerušení bylo řešení sporů uvnitř ODS.

Schůze bude pokračovat v úterý od 14 hodin, po kongresu ODS a ustavujícím sjezdu liberálních demokratů.

"Na poslaneckém klubu jsem konstatoval, že na ranní schůzi pracovní skupiny nedošlo k dohodě a v tuto chvíli považuji za jediný racionální přístup, že navrhneme koaličním partnerům a následně i ostatním politickým stranám přerušení schůze do příštího úterý," řekl Stanjura.

Důvodem pro tento postup je i skutečnost, že ODS nemá pro vládní návrhy 51 hlasů svých poslanců. Situaci by mohl pomoci vyřešit právě stranický kongres. Předseda klubu však zároveň uvedl, že příští týden se bude o klíčových zákonech hlasovat v každém případě.

"O důchodové reformě, o daňovém balíčku se prostě hlasovat musí příští týden, aby padlo rozhodnutí. Nedá se to odkládat, musí se sestavit návrh rozpočtu. Takže příští týden o tom hlasovat budeme i s tím rizikem, že vláda hlasování příští týden nepřežije," dodal Stanjura.

Na kongresu si občanští demokraté zvolí nové vedení a právě tato změna by podle Stanjury mohla přinést do řad jejich poslanců uklidnění. "Na kongresu zvolíme nové vedení, které přijde v úterý ráno na poslanecký klub a bude mít mandát na dva roky. Jasně řekne, co doporučí poslaneckému klubu a za čím si stojí a pevně věřím, že všichni budou respektovat výsledky kongresu a navržené kroky nového vedení," řekl Stanjura.

Podle rebelů by však uklidnění vůbec přijít nemuselo. "Rozdíl mezi hlasováním před kongresem a po kongresu podle mě není. Jde o to, aby se nezvyšovaly daně, a ten problém bude na stole stejně jako před kongresem i po něm. Nicméně bereme to jako prostor pro diskusi," reagoval jeden z šestice rebelů Petr Tluchoř (ODS).

ODS nakonec v odložení hlasování podpořili oba koaliční partneři. Strany TOP 09 i LIDEM ale avizovaly, že v příštím týdnu už musí být jasno, jinak nemá cenu, aby vláda a Poslanecká sněmovna nadále zasedaly.

Poslanci budou v příštím týdnu hlasovat jak o zákonech, které vetoval prezident republiky, mezi které například patří prováděcí zákon, bez kterého nejspíš nepůjde spustit důchodovou reformu, respektive přístup občanů do II. penzijního pilíře od příští ho roku, tak i daňovém konsolidačním balíku.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688