Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  29.10.2012 13:46:44

Colliers: Ve 3Q se v Praze dokončila pouze jedna kancelářská budova

Colliers International vydává svoji nejnovější zprávu mapující vývoj průmyslového trhu v České republice a kancelářského trhu v Praze ve 3. čtvrtletí 2012 (Q3 2012 Research & Forecast Report).

Pražský kancelářský trh ve 3. čtvrtletí

Budova Diamant v Praze 1 nabízející 3 510 m2 kanceláří byla jedinou budovou dokončenou ve 3. čtvrtletí 2012, což je jedno z nejnižších množství nových prostor dokončených v jednom čtvrtletí, a to od 1. čtvrtletí roku 2010. Nicméně ve 3. čtvrtletí začala výstavba řady nových kancelářských budov, jmenovitě Copa Centrum Národní a Jungmannova 15 v Praze 1, Palác Stromovka v Praze 7 a Karlín Hall II v Praze 8.

Ve 3. čtvrtletí bylo v Praze pronajato téměř 44 500 m2, což  znamená mezičtvrtletní pokles o    39 % a meziroční o 11 %. Struktura nájemní aktivity se mírně změnila ve prospěch čisté poptávky, která představovala 42 % z celkového objemu pronajatých prostor, zatímco podíl renegociací poklesl na 36 %. Zbylý objem pronajatých prostor  tvořily relokace nájemců v rámci celkové nabídky kanceláří v Praze. Nejvyšší úroveň nájemní aktivity zaznamenaly Praha 8      (22 %) a Praha 7 (18 %) především díky řadě nájemních transakcí uzavřených v těchto městských částech.

Průměrná míra neobsazenosti v Praze se zvýšila o 0,3 procentního bodu oproti předchozímu čtvrtletí. Největší nárůst neobsazenosti z 10,25 % na 12,9 % byl zaznamenán v Praze 1 kvůli dokončení budovy Diamant, která prozatím nebyla pronajata. Na druhou stranu míra neobsazenosti nejvíce poklesla v Praze 6, a to z 21 % na 16,6 %, a v Praze 9 z 34,8 % na    32,6 % díky tomu, že část volných kanceláří zde byla pronajata.

Základní nájemné prostor nejvyšší kategorie ve všech částech Prahy zůstalo ve 3. čtvrtletí 2012 stabilní. Pobídky pro nájemce prostor, jako jsou období nájemních prázdnin nebo příspěvky na vybavení prostor ze strany pronajímatelů, byly i nadále součástí většiny nájemních transakcí.

Očekáváme, že míra neobsazenosti do konce roku 2012 překročí hranici 12 % z důvodu dokončení dalších kancelářských budov a slabší poptávky ze strany nájemců,“ řekl Omar Sattar, výkonný ředitel, Colliers International Česká republika. „Celkový objem pronajatých prostor za rok 2012 podle našeho očekávání nedosáhne rekordní úrovně z roku 2011, ale mohl by činit zhruba 250 000 m2."

V současné době je ve výstavbě 188 000 m2 kancelářských prostor v Praze, z nichž 20 000 m2 má být dokončeno do konce roku 2012. V posledním čtvrtletí letošního roku by měla být zahájena výstavba nových kancelářských budov o celkové ploše téměř 45 000 m2 a také rekonstrukce stávajících budov o celkové ploše 17 500 m2.

Klíčové údaje pražského kancelářského trhu ve 3. čtvrtletí

Celková nabídka kanceláří v Praze: 2 862 439 m2

Celkový objem pronajatých prostor: 44 422 m2

Míra neobsazenosti: 11,78 %

Základní nájemné prostor nejvyšší kategorie: 20 – 21 eur/m2 měsíčně

Trh průmyslových nemovitostí ve 3. čtvrtletí

Český trh průmyslových prostor dosáhl nového milníku a jeho celková nabídka nyní přesahuje čtyři miliony metrů čtverečních. Více než 154 000 m2 moderních průmyslových ploch bylo dodáno na trh v tomto roce, z toho 38 700 m2 bylo dokončeno ve 3. čtvrtletí. Dalších 174 300 m2 je v současnosti ve výstavbě po celé zemi, přičemž téměř 70 % z těchto prostor je již předzajištěných (tj. předpronajatých, případně se jedná o prostory stavěné na míru pro konkrétního nájemce).

Třetí čtvrtletí 2012 vykázalo nejvyšší nájemní aktivitu v posledních pěti čtvrtletích, s nárůstem celkového objemu pronajatých prostor o 23 % mezičtvrtletně a 55 % meziročně. Čistá poptávka tvořila ve 3. čtvrtletí téměř 72 % celkové nájemní aktivity, což představuje nárůst o 30 % oproti předchozímu čtvrtletí. Poptávka byla ve 3. čtvrtletí 2012 tažena automobilovým průmyslem a největší objem nových transakcí byl podepsán v Mladé Boleslavi, ve Středočeském kraji. Druhou nejvyšší úroveň nájemní aktivity v uplynulém čtvrtletí zaznamenal pražský trh, kde nové transakce a prodloužené pronájmy činily téměř čtvrtinu celkového objemu pronajatých prostor v ČR. Podíl renegociací a prodloužených smluv klesal třetí čtvrtletí v řadě, a ve 3. čtvrtletí představoval 28 % z celkového objemu pronajatých prostor.

Míra neobsazenosti v České republice se ve 3. čtvrtletí zvýšila jen minimálně. Výrazněji pak vzrostla v širším okolí Prahy, kde se podíl volných prostor zvýšil z 8,1 % ve 2. čtvrtletí na současných 8,75 %. To bylo částečně způsobeno uvolněním stávajících průmyslových prostor ve východní části města. K nepatrným změnám v míře neobsazenosti došlo také v dalších regionech. Za zmínku stojí oblast Liberce, kde se poměr neobsazených průmyslových prostor zvýšil poprvé po dvou letech, a to z 0 % na 4,3 %, v důsledku uvolnění některých dříve obsazených prostor.

 

"Řada výrobních firem v současné době vyjednává o výstavbě prostor na míru v různých lokalitách České republiky," řekl Omar Sattar. "To pomůže podpořit nájemní aktivitu v průmyslovém sektoru."

 

Klíčové údaje českého průmyslového trhu ve 3. čtvrtletí

Celková nabídka průmyslových prostor v ČR: 4 056 300 m2

Celkový objem pronajatých prostor: 232 300 m2

Míra neobsazenosti: 7,90 %

Základní nájemné prostor nejvyšší kategorie: 4,50 eur/m2 měsíčně

 

###

O Colliers International

Colliers International je jedním z předních celosvětových poskytovatelů realitních služeb. Působí v 522 kancelářích v 62 zemích světa a zaměstnává přes 12 000 profesionálů. Jako dceřiná společnost FirstService Corporation (NASDAQ: FSRV; TSX: FSV and FSV.PR.U) nabízí zázemí silného finančního partnera a lokálního managementu, které klientům zaručí zodpovědné a iniciativní řešení jejich realitních potřeb. Colliers poskytuje řadu služeb jak uživatelům prostor, tak i vlastníkům a investorům, které zahrnují korporátní služby, prodeje a pronájmy nemovitostí, správu nemovitostí a asset management, projektový management, investiční prodeje a poradenství, oceňování nemovitostí, hypoteční poradenství a průzkum trhu. Colliers International působí na českém trhu od roku 1994.

Porota CEE Real Estate Quality Awards 2012 ocenila Colliers International nejlepší agenturou v segmentu průmyslových nemovitostí, nejlepší agenturou v oblasti kancelářských nemovitostí a nejlepší společností v oblasti property managementu. Společnost The Lipsey Company a magazín National Real Estate Investor zařadily Colliers International na druhé místo mezi poskytovateli komerčních realitních služeb. Více informací naleznete na www.colliers.com.

 

Tereza Procházková

Martin Šubrt

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688