Roman Skalický (Lutherus)
Akcie v ČR  |  26.10.2012 10:20:00

Týden s akciemi ve SPAD


Přes smíšené obchodování na klíčových trzích držela v pondělí BCP Praha za podprůměrného objemu mírný růst, tažen zejména bankovními tituly. Určitou dávku optimismu do trhu přidávala i Telefónica která přes negativní doporučení HSBC (sníženo na „neutral“ z „overweight“, cílová cena ponechána 430 ) posílila až na 390,90 .

 Následující den však burzovní parkety, pod tíhou horších výsledků a často i výhledů firemUSA, zamířily k Jihu. Oba bankovní tituly reagovaly výrazným poklesem, zejména pak Erste Bank, (-2,99 %), zatímco např. ČEZ se přes pokračující pokles cen elektřiny pouze vrátil k úrovni 720 , kde i v dalších dnech prokázal značnou podporu.

Středa pak přinesla na trhy mírný návrat z předchozích poklesů, zejména v důsledku náznaků oživení čínského průmyslu. To ukázal HSBC index nákupních manažerů v průmyslu, který vzrostl z předchozích 47,9 (v září) na 49,1 bodů (říjen) a dostal se tak nejvýše za poslední tři měsíce. Index však přes zlepšení stále zůstává pod hranicí 50 bodů, což naznačuje útlum aktivity. Odpoledne pak prezident ECB Draghi německý parlament ve svém vystoupení ujišťoval, že OMT operace nepovedou k inflaci, nejsou financováním vlád ani rizikem pro daňové poplatníky a neohrožují nezávislost ECB. Zatímco Erste Bank přes snížení cílové ceny od Deutsche Bank z 18,0 na 17,5 EUR a ponechaným doporučením „držet“ částečně korigovala pokles z předchozího dne a držela se v kladných hodnotách, akcie Komerční banky poprvé po týdnu krátkodobě oslabily až pod hranici 4100 . Značně vyklesané akcie  NWR se převážně obchodovaly v pásmu 83 až 85 a téměř nereagovaly na snížení cílové ceny od UniCredit na 77 ze 112 a ponechané doporučení „prodat“.  

Ve čtvrtek společnost Unipetrol odstartovala výsledkovou sezonu ve SPAD za 3.Q 2012. Přesto, že společnost překonala odhady na všech úrovních zisku a po dlouhé době se vrátila do „zelených čísel“, nedošlo u akcií k výraznější reakci a titul stagnoval u 170 . Pro trhy tato informace nebyla zásadním překvapením, neboť již před týdnem společnost zveřejnila předběžné údaje. Naopak signály naznačující opětovné zhoršování rafinérských marží ve 4Q vyvolávají spíše nejistotu do dalšího období.  Přes lehce pozitivní vývoj na klíčových parketech Evropy i USA pražská burza nedokázala těžit z této nálady a stagnovala za extrémně nízké aktivity, stejně jako většina hlavních titulů.

Do páteční seance pak BCPP vstoupila shodně s negativním sentimentemEvropě. Akcie Komerční banky oslabily v reakci na snížení výhledu ratingu od S&P shodně s mateřskou Société Génerale (rating „A“, výhled snížen ze „stabilní“ na „negativní“) a v úvodu seance obchodují v blízkosti 4050 . K poklesu se přidává při zavřeném domácím trhu i Erste Bank (453 , -2,25 %). Výraznější poklesy pokračují u akcií společnosti Orco (63,81 , -2,36 %), která celý týden klesá a odevzdává investorům předchozí zisky. K oslabení dochází i u akcií NWR (83,47 , -1,01 %) a ČEZ (719,10 , -0,54 %), který aktuálně jen těžce obhajuje 720 . Naopak díky optimistickému závěru v USA se akcie KITD dnes loučí se segmentem SPAD aktuální úrovní 45,75 (+2,23 %) Od pondělí bude titul obchodován pouze na novém trhu START. Z týdenního pohledu index PX z pondělních hodnot okolo 990 bodů postupně klesal až k aktuální úrovni 967,46 bodu.

Výsledková sezona za 3.Q 2012 bude průběžně ovlivňovat vývoj na jednotlivých titulech ve SPAD až do konce listopadu. Z globálního hlediska pak lze očekávat případnou reakci trhů na výsledek prezidentských voleb v USA, ale taky na stále se množící hlasy z řad předních ekonomů, kteří upozorňují na obavy z možného pádu největší ekonomiky světa z fiskálního útesu a neschopnosti amerických zákonodárců najít kompromisní řešení. Naproti tomu nízké ceny akcií a dlouhodobě mírně rostoucí trhy dávají spekulantům na trzích značné příležitosti.

 

Ing. Milan Andrys

LUTHERUS s.r.o.



Tyto zprávy pro vás vytváří Lutherus s.r.o. investiční zprostředkovatel registrovaný Českou národní bankou

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.11.2006SPAD ve 44.týdnu + přehled zpráv k titulům Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.11.2004SPAD ve 45.týdnu - PMČR si připsal 8%, ČEZ a KB 4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688