Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  24.10.2012 11:16:31

Zaměřeno na Čínu


“Akcieatrhy.cz“Negativní nálada investorů ohledně Číny v posledních měsících dosahuje svého vrcholu, nicméně trpěliví a uvážliví investoři mohou těžit z posledních pozitivních ekonomických zpráv.
Andy Rothman, analytik společnosti CLSA, což je broker specializovaný na oblast Pacifiku a Asie uvádí, že maloobchodní prodeje v Číně vzrostly o 13,2 %, což je nejrychlejší tempo od začátku roku. Příjmy obyvatelstva v průmyslových oblastech vzrostly o 10 % a v zemědělských oblastech vrostly příjmy během posledních devíti měsíců dokonce o 12 %. Ačkoliv jsou vývozní čísla slabá, daří se Číně udržet zaměstnanost a zatím nemusela přistoupit k masivním podporám, jako tomu bylo v roce 2009.

Dovoz komodit do Číny neustále stoupá. Množství importované mědi vzhledem k minulému měsíci vzrostlo o 11 %, v důsledku vyšší poptávky v sektorech výroby a rozvodu elektřiny, zboží dlouhodobé spotřeby a sektoru výroby aut. Dovoz železné rudy v minulém měsíci mírně vzrostl o 4 %, a to je také povzbuzující údaj. Nárůst dovozu ropy v důsledku nižších nákupních cen a nižší spotřeby během státních svátků také indikuje růst. Čínská spotřeba ropy se v září vyšplhala na historické maximum 9,8 milionů barelů ropy denně.

Graf 1. Čínská spotřeba ropy na historickém maximu



Nárůst byl zaznamenán i v oblasti dlouhodobých investic, které rostly nejrychlejším tempem od října 2011. Nárůst dopravy v září potvrzuje zahájení výstavby projektů dálnic, železnic a městské hromadné dopravy schválených a oznámených v květnu a červnu tohoto roku.

Credit Suisse uvádí, že růst dlouhodobých investic je tažen nejenom vládními zakázkami, ale hlavně soukromými firmami, jejichž investice během posledních 30 měsíců byly v souhrnu vyšší, než vládní výdaje.

Peněžní zásoba, hlavní zdroj růstu ekonomiky a trhů, v posledním období rostla a to bude mít vliv na čínské akcie. Následující graf ukazuje souvislost mezi peněžní zásobou a akciovým indexem MSCI. Kdykoli během minulých deseti let došlo k obratu v růstu peněžní zásoby, začaly následně růst i akcie.

V lednu 2012 poklesla peněžní zásoba na historické minimum na úrovni 12,4 % ročního růstu. Od té doby peněžní zásoba roste a v září se pohybovala na úrovni 14,8 procent. Krátce nato se zotavily i čínské akcie a začaly růst.

Graf 2. Růst peněžní zásoby stimuluje růst čínských akcií


The Wall Street Journal uvedl, že nálada na asijském trhu se změnila a „zpomalení ekonomického růstu je u konce. Pokud čínská ekonomika udrží známky svého oživení a stabilizace, mohlo by to zahnat obavy investorů, kteří by pak mohli převést své dluhopisové investice zpět do akciového trhu“.

Čtěte dále:

Ruce pryč od čínských akcií. Za zády nám pomalu padá Mont Everest
Boj o ropuČína proti zbytku světa. Část první.
Asijská ropná jízda – část druhá, závěrečná

Vypadá to, že investice do čínských akcií, které jsou na svých historických minimech, by se mohly vyplatit. Nálada vůči Číně byla převážně pesimistická, což způsobilo, že se hodnota čínských akcií pohybuje na úrovních pod úrovní celosvětového průměru, a dokonce i pod hodnotami evropských akcií. Hodnota P/E čínských akcií se pohybuje na devětkrát menších úrovních, než je průměrná světová úroveň a 12 krát menších úrovních než je průměr indexů USA.

Čínské akcie jsou levné dokonce i v porovnání s rozvíjejícími se trhy. Akcie rozvíjejících se trhů byly v roce 2007 zhruba o 75% dražší, v současné době o 20%.

Graf 3. Čínské akcie jsou levné relativně k akciím rozvíjejících se trhů.



Nízký poměr ceny a zisku (P/E) indikuje, že se kyvadlo negativní nálady příliš vychýlilo. Investoři se z euforie před pěti lety přehoupli do maximálního pesimismu. Nicméně existují tři důvody, které vedou k úvaze, proč by se investoři měli zaměřit na Čínu. 1) Obrat na peněžním trhu indikuje růst cen akcií. 2) Nové politické vedení s politikou zachování hospodářského růstu. 3) Obrat propadu čínských akcií na úrovně, které z dlouhodobého pohledu upřednostňují čínské akcie před akciemi ostatních rozvíjejících se trhů.

Graf 4. Pozice číny v tabulce rozvíjejících se trhů od roku 2001

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688