TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.10.2012 11:45:06

ČSSD chce odložit důchodovou reformu až na rok 2015

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci sociální demokracie předloží v příštím týdnu v Poslanecké sněmovně návrh zákona na odložení vládní důchodové reformy až na 1. leden 2015. Chceme, aby o podobě důchodové reformy nepřímo rozhodli voliči v příštích volbách do Poslanecké sněmovny, uvedl v pátek předseda strany Bohuslav Sobotka.

"Vládní návrh důchodové reformy je nespravedlivý a vysoce rizikový. Navrhujeme ponechat důchody pod kontrolou státu a upravit stávající jediný důchodový systém tak, aby mohl spolehlivě fungovat i v budoucnu," uvedl Sobotka.

ČSSD, která vytýká vládní reformě to, že ohrozí základní sociální potřeby nebo že povede k růstu státního dluhu, chce současný systém přeměnit na kombinaci individuálního spoření a státní podpory. "Chceme také vytvořit podmínky pro 'nepenalizovaný' odchod do dřívějšího do starobního důchodu pro zaměstnance, kteří vykonávali po dlouhou dobu práce, které nadměrným způsobem zatěžují organismus," doplnil Sobotka.

Obsahem vládní důchodové reformy bude možnost dobrovolného fondového penzijního spoření v podobě vyvedení tří procent sociálního pojištění na soukromé individuální účty vedené u penzijních společností s tím, že si člověk bude muset přidat ještě dvě procenta navíc. Do systému se bude moci přihlásit každý starší 35 let a rozhodnutí bude pak nevratné. Ze systému již pak nepůjde vystoupit.

Sociální demokraté se v pátek zároveň postavili proti tomu, aby se o takzvaném daňovém balíčku, který již několik týdnů působí rozbroje v ODS, hlasovalo v Poslanecké sněmovně až po brněnském kongresu občanských demokratů.

"My musíme mít co možná nejdříve jasno v tom, zda bude balíček přijat, nebo nikoliv. Je to důležité pro sestavení státního rozpočtu pro příští rok, který musí stát na reálných číslech. K odložení hlasování o balíčku tedy ČSSD nevidí žádný důvod a ve sněmovně navrhne, aby se o něm jednalo již během příštího týdne, aby mohl být do konce týdne zamítnut a aby Petr Nečas konečně mohl podat demisi," prohlásil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

František Bužek, Filip Nachtmann, buzek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688