TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.10.2012 12:43:46

VOLBY 2012 - Politologové: Triumf levice dává novou zbraň rebelům v ODS

PRAHA (MEDIAFAX) - ODS je vnitřně rozložená a současná vláda bezmocná, shodují se odborníci z řad politologů. Za velmi důležitý považují úspěch Jiřího Pospíšila v Plzeňském kraji, protože ODS se podle nich musí ptát, jak je možné, že vyhrál muž, kterého premiér Nečas odvolal z vlády.

Jako novou zbraň do rukou rebelů uvnitř ODS označují politologové levicový trimf v krajských a senátních volbách. "ODS se teď bude rozkládat ještě rychlejším tempem než dosud. Tím pádem bude i vláda čím dál neschopnější cokoli prosadit. Nečas možná zůstane předsedou vlády i ODS, ale pravděpodobně do vedení kolem něj rebelové dosadí lidi, kteří si ho ještě lépe pohlídají," uvedl politolog Bohumil Doležal.

Jeho profesní kolega Jiří Pehe se také domnívá, že rebelové teď získali novou platformu, z níž se mohou opírat do Nečasovy vlády i do něj osobně. "Využijí situace, protože podle nich vláda neprosazuje správné reformy," řekl. Připomněl, že ještě důležitější než vítězství levice je úspěch odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila v Plzeňském kraji. "ODS v krajských volbách uspěla v jediném kraji, tam, kde funguje Nečasův nejviditelnější oponent Jiří Pospíšil. Podle mě se teď ODS musí ptát, jak to, že zrovna Pospíšil dokázal uspět, když podle premiéra neměl své místo ve vládě," vysvětlil Pehe.

Podle Bohumila Doležala je pravděpodobné, že situace povede ke krachu ODS, ale nikoli současné vlády. "Rebelové a prezident Václav Klaus, ke kterému vzhlížejí, podle mě ODS zničí. Jestli pak povstanou noví občanští demokraté jako Fénix z popela? O tom silně pochybuji," dodal Doležal. Předpokládá ovšem, že vláda nepadne, protože rozkladným silám uvnitř strany taková situace vyhovuje. "Je to ovšem velmi bezmocná vláda," doplnil.

Pehe dodal, že propad ODS v senátních volbách považuje za horší než na krajské úrovni. "Mají deset kandidátů do druhého kola, už teď je jasné, že čtrnáct křesel neobhájí. I z těch deseti mají reálnou šanci tak na čtyři. To je otřesný debakl. Nejenže uspěl Nečasův oponent Pospíšil, ale jeho nejsilnější spojenec Alexandr Vondra v Litoměřicích propadl. To jednoduše nemůže zůstat bez následků pro strukturu ODS. A já věřím, že se situací ještě zamíchá nějaké prohlášení prezidenta Klause, který rebelům nahraje," vyslovil svůj předpoklad Pehe.

Tomáš Lebeda se přiklonil k témuž názoru, že úspěch Pospíšila je výraznější ukazatel než obecný zdar levice, i když je jasné, že výsledek ODS v krajích lze nazvat debaklem. "Strana nezískala ani 13 procent, to je dosud nejnižší hranice, kterou překonává i výsledek ČSSD z roku 2004, ti měli tehdy 14 procent. Přitom odvolaný Pospíšil zvládl ve svém kraji získat 26 procent, tedy dvojnásobek celostátního zisku ODS. Podle mě i Pospíšil, stejně jako ČSSD a KSČM, těžili ve volbách z protestních hlasů," zmínil Lebeda.

Dodal, že současná vláda je mimořádně křehká. "Ukazuje se, že optimismus z roku 2010, že máme silnou vládu, byl nepřípadný. Kabinet, který je v takovém stavu, může padnout prakticky kdykoli, to není jen případ kýženého daňového balíčku, o němž teď rebelové vyjednávají," řekl. Přidal, že slabá vláda je dlouhodobý problém České republiky.

Krajské a senátní volby se konaly v pátek a v sobotu. Výsledky ukazují na posílení preferencí KSČM, propad ODS a TOP 09, a přestože ČSSD zvítězila v devíti krajích, i ona zaznamenala úbytek voličů. KSČM zvítězila ve dvou krajích, ODS v jednom a v Libereckém kraj uspěli Starostové pro Liberecký kraj. Pro ČSSD hlasovalo v krajských volbách 23,58 procenta voličů, pro KSČM 20,43 procenta. ODS volilo 12,28 procenta, KDU-ČSL, která samostatně kandidovala v pěti různých krajích, získala 5,82 procenta hlasů, další hlasy jí naskákaly v koalicích s jinými seskupeními.

Do druhého kola senátních voleb postoupilo 23 kandidátů ČSSD, ODS jich vysílá 10. Překvapením se stal Jiří Dolejš z KSČM, který postoupil z prvního místa v obvodu Praha 8.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688