TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.10.2012 12:30:05

Premiér Nečas potvrdil, že Irák stojí o české podzvukové letouny L-159

PRAHA (MEDIAFAX) - Z diskuse českého premiéra Petra Nečase (ODS) s jeho protějškem z Iráku Núrim al-Málikím vyplynulo, že blízkovýchodní země stojí o nákup letounů L-159 ze zásob české armády. O detailech budou jednat ministři obrany obou zemí, uvedl ve čtvrtek Nečas.Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu a jeho irácký kolega Chajralláh Hasan Babekir hned v úvodu podepsali novou mezivládní dohodu. Předpokládá zřízení smíšeného výboru pro spolupráci, položí konkrétní podmínky pro obchod. To by se mohlo týkat i prodeje podzvukových letounů L-159, o čemž již rok jednají vlády obou zemí. Česká republika by Iráku ráda prodala asi dvacítku strojů ze svých nepotřebných armádních zásob.

Premiér Petr Nečas uvedl, že zájem Iráku o nákup L-159 nadále trvá. "Detaily spolu budou řešit představitelé našich ministerstev obrany," uvedl.

Vyjádření jeho iráckého kolegy Núriho al-Málikiho však bylo mnohem opatrnější, zvláště když padla zmínka o jednání o nákupu s ruskou federací. "Zatím přemýšlíme, jaká letadla pro nás budou nejvýhodnější. Ruská federace má také velké možnosti, s nimi chceme vztahy také rozvíjet. Ruské firmy u nás dělají na energetice, těžařství i vojenství. Irák potřebuje zbraně obranného charakteru. Domluvili jsme se s Ruskem na tom, že chceme výcvikové letouny, ale detaily se budou teprve vylaďovat. Máme i další nabídky, včetně amerických F-16. Učiníme takové rozhodnutí, které bude nejvýhodnější pro Irák,“ vysvětlil al-Máliki.

Prodej českých L-159 do Iráku ohrožuje fakt, že Irák má zájem o nová a dvoumístná letadla, ani jeden parametr přebytečná česká armádní výstroj nesplňuje. Uvažovalo se o tom, že by nová letadla tvořila zakázku pro Aero Vodochody, a ta, co česká armáda již nepotřebuje, by se k zakázce přidala za cenu, která by byla pro Irák výrazně výhodná.

Premiér Nečas zdůraznil, že Česká republika se rozhodně chce podílet na přezbrojení ustavující se irácké demokracie. "Chceme pomoci s rozvojem iráckých bezpečnostních složek. Kromě letounů můžeme nabídnout také tanky T 72 a vrtulníky MI 17," řekl český ministerský předseda.

Nynější české zastavení výpravy premiéra Núrího al-Málikího je oplátkou Nečasovy loňské květnové návštěvy v Iráku. Jednalo se o první Nečasův zahraniční výjezd mimo území Evropy. I tehdy k hlavním tématům patřily možnosti vzájemných investic a prohlubování obchodních vztahů. Jednalo se zároveň o symbolické gesto, kterým česká vláda vyjádřila svou důvěru ve směřování současné politiky a demokratickou transformaci Iráku. Ministři průmyslu a obrany obou zemí na květnové návštěvě podepsali Memorandum o spolupráci. České firmy by mohly získat zakázky především na obnově iráckých infrastruktur. K zakázkám, o nichž se již jedná, patří znovuzavedení výroby traktorů Zetor v irácké Iskandaríji.

V oficiální irácké výpravě je kromě premiéra a šéfa rezortu zahraničních věcí Hošjára Zibárího i ministr kultury a pověřený ministr obrany Sádún al-Dulejmí a šéf obchodu Chajralláh Hasan Babekir. Vládní činitele doprovází početná podnikatelská delegace.

Ve čtvrtek odpoledne se ještě uskuteční setkání ministrů zahraničních věcí Karla Schwarzenberga a Hošjára Zibárího v Černínském paláci.

Ekonomika Iráku je v troskách. Ačkoliv země má druhé největší zásoby ropy na světě, patří mezi rozvojové státy. Mnohé tamní podniky byly během konfliktů zničené nebo jsou postavené mimo provoz. Zemědělská produkce nestačí pokrývat spotřebu. Zemi trápí vysoká nezaměstnanost, která se podle různých zdrojů pohybuje mezi 15 a 30 procenty.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688