TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  10.10.2012 14:10:05

Vláda schválila věcný záměr zákona o státním zastupitelství, vrchní zástupci by měli skončit

PRAHA (MEDIAFAX) - Věcný návrh zákona o státním zastupitelství, který počítá se zrušením vrchních státních zastupitelství nebo s vytvořením nového úřadu pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem, ve středu odsouhlasila vláda. Mediafax o tom informovala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

"Jsem ráda, že se věcný záměr konečně schválil. O detailech se ještě bude diskutovat v průběhu přípravy paragrafového znění, ale vláda schválila mimo jiné záměr zřízení tzv. protikorupčního speciálu," uvedla Peake s tím, že paragrafované znění by mělo být předložené do konce března.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a v Praze by měla být zrušená, nově by se měl objevit Úřad pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem, který by převzal od současných odborů závažné hospodářské a finanční kriminality vrchních státních tuto agendu. Jednalo by se o případy, kdy byla způsobená škoda minimálně 150 milionů korun, přijímání úplatků nebo podplácení, či o zvláště závažné zločiny spáchané úředníky. V jeho čele by měl stát náměstek nejvyššího státního zástupce, jmenovaný na 10 let. Na tomto postu by mohl zůstat pouze jedno období.

Kromě toho by se měla vytvořit pravidla pro kariérní postup, včetně místa nejvyššího státního zástupce. Zákon by měl posílit nezávislost státního zastupitelství. "Nezávislost nelze pojímat pouze z pohledu státního zastupitelství jako orgánu či instituce, ale musí být akcentována i z pohledu jednotlivých státních zástupců," vysvětluje materiál.

Státní zástupci by měli postupovat odborně, spravedlivě, nestranně a bez zbytečných průtahů. "Jakýkoli vnější zásah nebo jiný vliv, jehož důsledkem by mohlo být porušení některé z těchto povinností, musí odmítnout," říká věcný záměr zákona s tím, že žalobci budou mít omezené právo na stávku, petiční právo jim ale zůstane.

Pokud by chtěl nadřízený státní zástupce nějakým způsobem do případu zasáhnout (kromě organizačních záležitostí), musí tak učinit písemně a jeho podřízený může vznést námitky, které bude muset přezkoumat vyšší instance. Žalobci budou povinní podrobit se prověrce na stupeň utajení "Vyhrazené".

Nejvyššího státního zástupce by měl do desetiletého funkčního období jmenovat prezident na návrh vlády, krajští žalobci by mohli být ve funkci sedm let, ale na rozdíl od nejvyššího i opakovaně. Museli by však působit v každém po sobě jdoucím období v jiném kraji. Okresní zástupci by byli vybíráni také na 7 let, jejich působnost by mohla být i opakovaně na stejném místě.

Věcný návrh zákona chtěl do vlády předložit již odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), jeho nástupce Pavel Blažek (ODS) jej ještě prodiskutoval s vedoucími personami justice.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688