TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.10.2012 14:10:05

Rebelové ODS nevidí důvod pro pád vlády a předčasné volby

PRAHA (MEDIAFAX) - Šestice poslanců ODS, která požaduje změny v podobě daňového balíčku, si nepřeje pád vlády ani předčasné volby. Agentuře Mediafax to po úterním jednání poslaneckého klubu strany sdělil poslanec ODS Tomáš Úlehla.

"Stoprocentně nám nejde o pád vlády. Setrváváme stále ve stejné pozici a vidíme prostor k dohodě," řekl Úlehla, který je součástí skupiny nespokojenců, s tím, že nemá pocit, že by někdo z občanských demokratů chtěl bytostně směřovat k předčasným volbám.

K požadavkům šestice poslanců, která odmítá zvyšování daní, se v úterý večer sejde také speciální pracovní skupina poslaneckého klubu ODS. "Argumenty pro vyjednávání máme, jsou to hlavně záležitosti efektivního využívání případně prodeje nepotřebného majetku státu," přiblížil Úlehla s tím, že stát také například zbytečně platí stovky milionů korun za pronájem komerčních prostor.

Celkově má šestice návrhy, které by mohly podle nich ušetřit státu 20 až 30 miliard korun, a vláda by tak nemusela některé daně zvedat. A druhá strana podle jejich slov také naznačila, že je možné se dohodnout. "Premiér sám řekl, že pokud se budeme bavit věcně o programu a tomto stabilizačním daňovém balíčku, nikoli o mocenském vnitrostranickém přebírání moci, pak vidí dohodu jako reálnou," dodal Úlehla.

Poslanec také jednoznačně popřel, že by se v zákulisí řešila dohoda, že vládu podrží, pokud Petr Nečas (ODS) opustí svou premiérskou židli. "Nevím, kdo to posílá novinářům a je vydáván za důvěryhodný zdroj. Za nás mohu říct, že to tak rozhodně není," popřel Úlehla.

Rebelové z ODS nechtějí, aby se v příštím roce zvyšovalo DPH. Vládní balíček přitom počítá s navýšením sazeb o jeden procentní bod (na 15 a 21 procent) a lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně by odváděli novou sedmiprocentní daň. To jsou podle jedno z nich, Petra Tluchoře (ODS), společně s "trestáním" aktivních důchodců a živnostníků nejkřiklavější problémy balíčku. Vláda by podle rebelů měla hledat potřebné finanční prostředky jinde, především na výdajové stránce rozpočtu.

Daňový balíček, který obsahuje například zvýšení sazeb DPH, prošel v dosud nezměněné podobě prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Případnou pozměněnou podobu posvěcenou i koaličními partnery by občanští demokraté chtěli schválit ve druhém a třetím čtení na schůzi Poslanecké sněmovny 23. října.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688