Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.10.2012 09:10:42

ČR - inflace v září poklesla o 0,1% m/m, meziročně ale růst cen zrychlil na 3,4%

Spotřebitelské ceny klesly v září proti srpnu o 0,1 %. Tento vývoj ovlivnilo snížení cen především v oddíle rekreace a kultura, které bylo z větší části eliminováno zvýšením cen v oddílech doprava, odívání a obuv. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 3,4 % (ze 3,3 % v srpnu).

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle rekreace a kultura ovlivnilo podobně jako v minulých letech hlavně snížení cen dovolených s komplexními službami o 13,2 % v důsledku končící letní sezóny. V oddíle pošty a telekomunikace klesly ceny mobilních telefonů o 1,3 % a ceny telefonických a telefaxových služeb o 0,5 %. Z potravin se snížily zejména ceny vajec a sýrů shodně o 1,3 %, jogurtů o 1,5 %, másla o 5,6 %.

Opačný vliv na celkovou hladinu spotřebitelských cen mělo zvýšení cen v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot vzrostly meziměsíčně o 2,6 %. Průměrné měsíční ceny benzínu Natural 95 (38,23 /l) i motorové nafty (37,20 /l) dosáhly v září svého historického maxima. Na zvyšování cenové úrovně působilo i zvýšení cen oděvů o 2,2 % a obuvi o 2,7 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly hlavně ceny masa o 1,9 %, z toho ceny vepřového masa o 4,1 %. Ceny mouky byly vyšší o 3,0 % a ceny ovoce o 0,6 %. V souvislosti se zahájením nového školního roku vzrostly poplatky v mateřských školách o 2,4 %, ve školních družinách o 5,1 %, v základních uměleckých školách o 1,8 % a za výuku cizích jazyků o 2,0 %. Podobně v oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny ve školních jídelnách o 1,6 % a za ubytování v internátech o 1,0 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,4 % a ceny služeb klesly o 0,7 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 3,4 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v srpnu. Zrychlení cenového růstu způsobily zejména ceny v oddíle doprava v důsledku zvýšení cen pohonných hmot o 9,6 % ze 6,5 % v srpnu.

Největší vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen v září měly i nadále ceny v oddíle bydlení, voda, energie, paliva a ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. V bydlení byly vyšší ceny zemního plynu o 14,0 %, elektřiny o 4,2 %, vodného o 12,0 %, stočného o 10,5 %, tepla a teplé vody o 8,6 %. Čisté nájemné vzrostlo o 4,5 %, z toho regulované o 10,9 % a tržní o 1,6 %. Z potravin vzrostly ceny masa o 9,8 %, z toho vepřového o 13,9 % a hovězího o 12,9 %. Ceny vajec se zvýšily o 45,7 %, jogurtů o 12,5 %, ovoce o 14,1 %, zeleniny o 13,9 %, kakaa o 16,0 %.

Na snižování meziročního cenového růstu působily ceny v oddíle odívání a obuv, kde ceny oděvů klesly o 4,5 % a obuvi o 3,3 %. Pokles cen v oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti ovlivnilo zejména snížení cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 5,6 %, nástrojů a potřeb pro dům a zahradu o 5,9 %. V oddíle pošty a telekomunikace se snížily ceny mobilních telefonů o 9,4 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,8 % a ceny služeb o 3,0 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 103,6 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v září 3,2 %.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)1) 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v srpnu 2,7 %, což je o 0,2 procentního bodu více než v červenci. Nejvíce vzrostly ceny v Maďarsku (o 6,0 %) a nejméně ve Švédsku (o 0,9 %). V Německu zrychlil růst cen na 2,2 % z 1,9 % v červenci. Na Slovensku vzrostly ceny v srpnu stejně jako v červenci o 3,8 %. Podle předběžných výpočtů klesl v září 2012 HICP v ČR meziměsíčně o 0,1 % a meziročně vzrostl o 3,5 % (v srpnu o 3,4 %). Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za září 2012 je 2,7 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP ).

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688