TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  08.10.2012 14:35:12

Během posledních pěti let investovala OKD do svého rozvoje 27 miliard korun

PRAHA (MEDIAFAX) - Do svého rozvoje investovala severomoravská těžební společnost ODK téměř 27 miliard korun, což je o 156 procent více než v letech 20032007. Většina finančních prostředků putovala do moderních technologií a nových strojů, vedení firmy o tom informovalo v pondělí.

"Už v roce 2007 bylo jasné, že firma je historicky podinvestovaná. To se nám díky podpoře mateřské společnosti NWR podařilo v následujících letech změnit, dnes se v oblasti těžebních technologií i bezpečnosti práce můžeme srovnávat s předními světovými těžebními firmami," uvedl generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus-Dieter Beck.

Společnost pořídila do svých dolů zejména nové razicí kombajny a dobývací komplexy, které se vyznačují mimo jiné vysokým stupněm automatizace a lepším výkonem. Vyšší nosnost zase umožní těžbu ve větších hloubkách. "Na dodávky těchto strojů nyní navazuje změna systému povrchové i důlní logistiky a modernizace všech firemních procesů, aby se investice staly základem dlouhodobé prosperity a perspektivy," doplnil Beck.

Moderní technologie, které v posledních letech OKD do svých dolů instaluje, vyžadují podle vyjádření těžební společnosti speciální dovednosti. Ty musí být navíc pravidelně aktualizovány, což vedlo k celkové změně vzdělávacího systému v OKD. Roční objem školení zaměstnanců se díky tomu v posledních čtyřech letech zvýšil o 400 procent na 21,8 hodiny v roce 2011.

Nová perspektiva severomoravské těžební společnosti nastartovala také další procesy související s těžbou. "Výraznou proměnou prošly například rekultivační aktivity, které nyní mění krajinu ovlivněnou důlní činností na místa nejen přátelská k přírodě, ale zároveň prospěšná pro místní obyvatele," řekl budoucí generální ředitel OKD Ján Fabián. Zcela zásadní je podle jeho slov také podpora regionu a komunity, která odstartovala v roce 2008 založením Nadace OKD. Nadace od té doby rozdělila na zhruba 1400 veřejně prospěšných projektů více než 240 milionů korun.

V roce 2011 společnost prodala 11,196 milionů tun uhlí, její obrat dosáhl 45 miliard korun a provozní zisky před odpisy (EBITDA) se proti roku 2010 zvýšily o pět procent na 12,1 miliard korun. Zisk po zdanění činil 6,1 miliardy korun.

Současného generálního ředitele OKD Klaus-Dieter Becka vystřídá ve vedení společnosti Ján Fabián, jeho současný zástupce, na přelomu roku.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688