Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.10.2012 10:14:29

Komentáře k nezaměstnanosti - nepříjemné překvapení, na pracák dorazili absolventi

Výsledky nezaměstnanosti zaznamenávají nepříjemné překvapení. V září nezaměstnanost vzrostla, přestože její roční průběh ukazoval spíše na pokles nebo stagnaci. Dává tak jasně najevo, že trh práce je letos ve velmi špatné kondici a firmy nemají zájem o nové zaměstnance.

Výsledná nezaměstnanost za září je 8,4 %. Bez práce je aktuálně 493 tisíc osob a atak na půlmilionovou hranici se nebezpečně rychle blíží. V září jsou na úřadech práce pravidelně velké pohyby uchazečů. Nově hlášených bylo v devátém měsíci 61 tisíc osob a z evidence úřady vyřadily 54 tisíc lidí. V porovnání se srpnem to je o polovinu více nově hlášených lidí. Září je totiž měsícem, kdy lidé nově nastupují do zaměstnání a firmy sem směřují začátky pracovních smluv. Letos se tento trend projevil ale jen velmi omezeně, protože byl pod taktovkou ekonomické recese.

Proto více lidí na úřady práce přišlo než odešlo. Podniky letos na podzim nepřipravily dostatek volných pracovních míst. Tentokrát firmy nahlásily pouhých 13 tisíc nových volných míst, a to je výrazně pod očekáváními. Proto je potřeba, aby se tvorba volných míst mnohonásobně zvýšila. To se ale neobejde bez ekonomického oživení. Bez práce je bezmála půl milionu lidí, z toho 89 tisíc lidí s podporou v nezaměstnanosti. Na jednu stranu vysoká nezaměstnanost pomáhá brzdit celkové mzdové náklady firem, na druhou stranu je to zátěž pro sociální systém i pro samotné lidi bez práce, kteří tím ztrácejí svou pozici na trhu práce.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.


Nárůst nezaměstnanosti lze vysvětlit především přílivem absolventů na úřady práce. Počet volných pracovních míst nabízí neměnný obrázek. V srpnu úřady práce hlásily 40 809 volných pracovních míst, což je ve srovnání se srpnem mírný úbytek o 4,1 %. Na jedno volné pracovní místo tak v současnosti připadá více jak 12 uchazečů.

Příliv absolventů na úřady práce má dominantní podíl na zářijovém nárůstu nezaměstnanosti. Jedná se o tradiční druhou vlnu těch absolventů, kteří se na úřady práce nepřihlásili v předchozích měsících. Celkově se v září na úřady zaregistrovalo téměř 10 tis. absolventů. Klíčový z tohoto pohledu však není celkový nárůst, ale především absorpce absolventů pracovním trhem v následujících měsících, která může být vzhledem k současné ekonomické situaci komplikovaná.

Pokles ekonomické výkonnosti se na domácím pracovním trhu ještě plně neprojevil. Vzhledem k pokračující recesi lze počítat s postupným růstem nezaměstnanosti v dalších měsících a na začátku příštího roku. Nezaměstnanost poroste jak díky ukončování sezonních prací, tak i vzhledem k horší situaci v domácí ekonomice. Na konci letošního roku by již míra nezaměstnanosti mohla dosahovat úrovně 9 %.

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688