TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  03.10.2012 09:55:06

Rozpočtový výbor sněmovny odložil projednání daňového balíčku

PRAHA (MEDIAFAX) - Projednání daňového balíčku, který obsahuje například i zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod, odložil na svém středečním jednání rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny. Jeho členové o dalším osudu návrhu rozhodnou za týden.

"Jednání o daňovém balíčku odkládáme na 10. října, případné pozměňovací návrhy budeme přijímat do 8 října, aby mělo ministerstvo financí více času promyslet si případné změny," uvedl předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS).

Návrh počítá s tím, že by daň z přidané hodnoty pro tři následující roky stoupla o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně by odváděli novou sedmiprocentní daň. V souboru opatření je také omezení výdajových paušálů pro živnostníky, zrušení slevy na dani z příjmu u pracujících důchodců nebo konec stropů u odvodů na zdravotní pojištění. Balík daňových změn počítá i s omezením tzv. zelené nafty, zvýšením daně z převodu nemovitosti a srážkové daně.

"Konsolidační balíček není jedinou cestou, jak pomoci české ekonomice," uvedl Pavel Bém, který rovněž souhlasil s poskytnutím dalšího času ministerstvu financí pro pozměňovací návrhy.

Také podle dalšího člena rozpočtového výboru Marka Šnajdra (ODS) bylo přerušení návrhu v tuto chvíli jedinou možnou cestou, jak se vyhnout jeho opětovnému zamítnutí.

Člen rozpočtového výboru Petr Braný (KSČM) podle svých slov váhal, jestli podpořit přerušení jednání o další týden. "Z mého pohledu je tento materiál zatím nemožné schválit. Nejlépe však politického protivníka porazíme jeho vlastními zbraněmi. Tedy do toho kolegové, těším se na vaše pozměňovací návrhy," vyzval Braný.

"Netvrdím a nikdo tvrdit nemůže, že zvýšení daní je jediná cesta, jak se může česká ekonomika popasovat se svými problémy. Nicméně máme-li přijímat rozpočet, který bude funkční od prvního ledna 2013, tak už zde moc velký prostor pro politické dohody není. Proto je schválení tohoto balíčku v současné chvíli nezbytné k tomu, aby bylo možné přijmout rozpočet bez provizórií," tvrdí náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

Balíček, se kterým kabinet Petra Nečase (ODS) spojil vyjádření důvěry vládě, tak zůstal v rozpočtovém výboru. Pokud by byl v následujícím legislativním procesu zamítnut, a vládě by tím pádem nebyla důvěra vyjádřena, podá podle dřívějších slov premiéra jeho kabinet demisi.

"Vláda České republiky považuje tento návrh zákona za nesmírně zásadní ve vazbě na návrh státního rozpočtu pro rok 2013. I proto vláda České republiky sáhla k použití tohoto institutu, který doposud nebyl použit za 20 let platnosti Ústavy České republiky, tedy spojila s projednáním tohoto návrhu svou důvěru," nechal se v předchozích diskusích slyšet Nečas.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) hrozí, že pokud zákon nebude schválen, nepodaří se sestavit takový rozpočet na příští rok, který by dodržel schodek veřejných rozpočtů na úrovni pod tři procenta HDP. Od balíčku si totiž vláda slibuje příjem dodatečných 25 miliard korun.

Konsolidační balíček již dříve zamítnul Senát a vládní koalici se nepodařilo jeho negativní stanovisko v Poslanecké sněmovně přehlasovat, jelikož z řad poslanců ODS se proti návrhu postavili Ivan Fuksa, Tomáš Úlehla, Radim Fiala, Marek Šnajdr, Jan Florián a Petr Tluchoř.

Rebelující poslanci ODS preferují, aby v příštím roce zůstalo DPH na stejné úrovni jako letos. Vládní balíček přitom počítá s navýšením sazeb o jeden procentní bod. Podle Tluchoře jsou nejkřiklavějšími problémy v balíčku právě změna DPH, milionářská daň a "trestání" aktivních důchodců a živnostníků. Vláda by podle nich měla hledat potřebné finanční prostředky jinde, především na výdajové stránce rozpočtu.

Poslanci ODS se zároveň na zasedání svého klubu dohodli na vzniku osmičlenné pracovní skupiny, která o změnách s rebelujícími poslanci v současné době jedná. Případnou pozměněnou podobu posvěcenou i koaličními partnery by občanští demokraté chtěli schválit ve druhém a třetím čtení na schůzi Poslanecké sněmovny 23. října. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však dlouhodobě tvrdí, že prostor pro změny v tomto návrhu je opravdu minimální.

Proti souboru daňových opatření ostře vystupují poslanci opozičních stran. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka o něm při rozpravě k prvnímu čtení hovořil jako o "zdražovacím balíčku", který si ODS ani nedokázala vnitřně vydiskutovat a který nevznikl na základě kvalitních ekonomických analýz. Podle něj je nepravděpodobné, že by se podařilo změnou daní vybrat pro stát tolik peněz, kolik si představuje ministerstvo financí.

"Myslím si, že ve vyspělé společnosti v civilizované zemi by nemělo docházet k tomu, že se reformy realizují jako experimenty, které fungují systémem pokus - omyl," myslí si Sobotka. Podle jeho názoru jsou pravicové reformy vymýšlené na koleně, bez dostatečného expertního zázemí a dohadují se pouze politicky.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688