TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  27.09.2012 10:55:11

ČNB: Zahraniční dluh ČR během druhého čtvrtletí klesl na 1,895 bilionu korun

PRAHA (MEDIAFAX) - Ke konci druhého čtvrtletí letošního roku se snížil zahraniční dluh České republiky na 1,895 bilionu korun (49,6 procenta HDP). Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku byl však o 144,3 miliardy korun vyšší, informovala ve čtvrtek Česká národní banka (ČNB).

Na pokles zahraničního dluhu měl podle informací ČNB vliv především vývoj zahraničních závazků podnikového sektoru. Kromě snížení stavu čistých závazků tuzemských dceřiných společností vůči zahraničním přidruženým podnikům zaznamenala ČNB také splácení dříve čerpaných dovozních úvěrů. Zahraniční závazky podnikového sektoru tvoří 46,9 procenta dluhu.

Zahraniční zadluženost bankovního sektoru se během sledovaného období rovněž mírně snížila. Obchodní banky splácely část dříve přijatých krátkodobých vkladů ze zahraničí a snížila se i držba bankovních dluhopisů v rukou nerezidentů. Zahraniční závazky bankovního sektoru včetně ČNB naplňují 25,1 procenta celkové zahraniční zadluženosti ČR.

Mírný růst stavu vládní zadluženosti je důsledkem vlivu kurzových a cenových rozdílů, které převýšily záporné saldo transakcí zaznamenaných v platební bilanci (splátky úvěrů Evropské investiční bance, pokles držby krátkodobých vládních dluhopisů zahraničními investory). Podíl závazků vládního sektoru činí 28 procenta.

Pokles zahraničního dluhu se ve struktuře podle instrumentů projevil zejména ve snížení podílu dluhových závazků k přidruženým zahraničním podnikům (9,4 procenta) ve prospěch zastoupení dluhopisů a půjček. Tyto instrumenty v zahraničním dluhu rovněž převažují (65,4 procenta).

Ve druhém čtvrtletí 2012 se snížil deficit investiční pozice České republiky vůči zahraničí (saldo finančních aktiv a pasiv rezidentů ČR ve vztahu k nerezidentům) o 14 miliard korun a činí 1966,2 miliardy korun. Poměr schodku investiční pozice k HDP v běžných cenách činí 51,5 procenta.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688