BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  25.09.2012 16:59:10

Program nákupů dluhopisů ECB pod lupou právníků - souhrn

Německý list Bild dnes přišel s nečekanou zprávou, která opět vnesla na trhy nejistotu a nervozitu. Dle nejmenovaných zdrojů prý německá Bundesbanka vyzvala své právníky, aby ověřili meze legálnosti nedávno oznámeného programu ECB (Evropská centrální banka) nákupu státních dluhopisů problematických zemí Eurozóny.

Oba právní tábory, jak na straně ECB, tak na straně Bundesbanky, prověřují, jestli takovéto konání ECB nebude v rozporu se základní smlouvou o Evropské unii. Ta ECB zakazuje přímé financování jednotlivých států. Evropská centrální banka na svém posledním zasedání 6. září 2012 potvrdila, že bude na sekundárních trzích nakupovat dluhopisy států, které požádají o pomoc. Jedná se tedy hlavně o Španělsko a Itálii, jejichž náklady financování atakovaly hranice, které byly pro budoucí chod zemí neúnosné. Obě výše zmíněné instituce chtějí být tedy připravené na variantu, kdyby se tato záležitost začala řešit u Soudního dvora EU. 

Na druhé straně Mario Draghi ve svých projevech zatím vždy vyjádřil přesvědčení, že navrhovaný záchranný program neporušuje žádné smlouvy.

Právníci tedy momentálně prověřují, jaké parametry by program měl mít, aby ECB nepřekročila svůj mandát, nevystavovala daňové poplatníky hrozbě splácení miliard eur dluhů a tištěním peněz neriskovala růst inflace.

Co se týče dalšího vývoje sentimentu na trzích, tak jakékoliv oddálení spuštění tohoto programu podpoří nervozitu a nejistotu na trzích. Investory beztak zneklidňující neochota Španělska oficiálně požádat ECB o pomoc, což je podmínkou zahájení nákupu jeho dluhopisů, které by vedlo ke snížení výpůjčních úrokových sazeb.

Nespokojenost investorů dnes mohlo kromě už tradičního Španělska pocítit i samotné Německo. To bylo dosud považováno za bezpečný přístav, jehož výnosy dluhopisů v extrémních případech dosahovaly negativních hodnot. Dnes ale začaly růst.

Španělsko dnes sice ještě bez problémů prodalo krátkodobé obligace, výnosy ale oproti prodeji před měsícem stouply. Drží se tak na vysokých úrovních s tím, jak Madrid otálí se žádostí o mezinárodní finanční pomoc. Španělsku nepomáhá ani skutečnost, že ho brzy čeká aktualizace hodnocení od agentury Moody's, čímž by se jeho investiční hodnocení mohlo dostat do spekulativního stupně.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688