Roman Pilíšek (Zlaté rezervy)
Okénko investora  |  25.09.2012 10:47:19

V následujících letech očekáváme pokračování fáze distribuce, počítejte s ohromnou volatilitou!

Již čtvrtým týdnem v řadě roste cena zlata i stříbra. V první polovině roku však byla situace zcela odlišná. Mnozí analytici se domnívali, že skončil 10letý býčí trh se zlatem.

Podle Dow Theory se růstové fáze trhu dělí na 3 hlavní části - akumulace, participace a distribuce. Již před rokem, kdy cena zlata dosáhla prozatím svých historických maxim, jsme poukazovali na skutečnost, že fáze distribuce již začala. I přes jednoletou konsolidaci trhu se v dlouhodobém horizontu nic nezměnilo. Naopak došlo k potvrzení, ať už z pohledu technické či fundamentální analýzy.

Vzhledem k tomu, že finanční a komoditní trhy pracují s očekáváním, bylo plánované QE 3 (kvantitativní uvolňování) před samotným oznámením v ceně zlata již z větší části zahrnuto. Cena sice poskočila o dalších 40 bodů, avšak její růst začal již 21. 8. 2012, kdy byla proražena hodnota 1640 USD / unce a byl potvrzen námi uváděný nákupní signál. Ovšem FED oznámil „tištění nových peněz“ po neomezeně dlouhou dobu a proto se domníváme, že v současné době neexistuje limitní cena, kam až by se mohla hodnota zlata v následujících letech vyšplhat. Tato skutečnost tak opět potvrdila cestu k distribuční fázi, nejprudší růstové fázi v rámci celého vzestupného cyklu.

Co však může v současnosti zastavit na krátkou dobu růst těchto kovů? Je to především struktura otevřených pozic (COT) na burze COMEX. Od zveřejnění naší poslední analýzy se tato struktura značně změnila. Investoři, kteří sledují trh obou kovů aktivně, si jistě pamatují, jaký propad ceny zlata (-15 %) a stříbra (-30 % za 3 obchodní dny) nastal v září 2011 nebo koncem února letošního roku. Podle Teda Butlera stály za propadem ceny ohromné SHORT (prodejní) pozice největších investičních bank. V současnosti se nachází množství těchto pozic na stejných hodnotách, u některých bank dokonce vyšších.

Již nyní zlato otálí před zatím největší rezistencí na hodnotě 1800 USD / unce. Proto se dá očekávat opět určitá korekce (téměř k úrovni 50% fibonacciho retracementu posledního pohybu ceny, kde se současně nachází průsečík50denního a 200denního klouzavého průměru a sestupné rezistenční linie, viz graf). Avšak zapomeňme na propad ceny na hodnoty 1450 nebo 1200 USD / unce. Tyto ceny jsou minulostí.

Analýza_zlata_24_9_2012_ZLATÉ_REZERVY

 

Na druhou stranu, pokud by na fyzickém trhu nastal výpadek dodávek investičního zlata a stříbra tak, jak jsme tomu byli svědky před rokem, mohla by se cena zlata dostat ve velmi krátké době až k hodnotě 2000 USD / unce. Domníváme se však, že na dosažení této ceny budeme muset ještě chvíli počkat. Fyzický trh se zlatem a stříbrem nabírá sice na stále větším významu, ale prozatím je nadále hlavním tvůrcem ceny „papírováburza COMEX.

českých korunách dosáhla cena zlata minulý týden historického maxima, přibližně 34.140,- za trojskou unci. V následujících dnech očekáváme pohyb ceny mezi výše zmiňovanou hodnotou a podporou na ceně 32.800,- za trojskou unci. Trh má však velký potenciál prolomit jednoletou rezistenci a dosáhnout další dočasný cenový cíl: 37.000 / unce. Významným faktorem bude vývoj kurzu CZK / USD.

 

eObchod

 

Jen během psaní této analýzy ohlásila Bank of Japan úmysl zásadně stimulovat ekonomiku dalšími levnými penězi, přičemž ECB učinila totéž před několika týdny a FED oznámil své rozhodnutí 13. 9. 2012. Česká národní banka bude o své další měnové politice rozhodovat tento týden, přičemž její guvernér Singer nedávno nevyloučil možnost ponechat nízké úrokové sazby po delší dobu.

Primární dlouhodobý trend (dle našeho odhadu min. do roku 2020) je tedy nadále býčí, ne medvědí. Cena se však nebude pohybovat jen strmě nahoru, zažijeme období ohromné volatility a velkých korekcí. Jednou ze strategií jak se chovat v takovém trhu velmi dobře vystihuje anglický výraz „Buying the dips“ - kupování při poklesu (cen).

Jan Železník
ZLATÉ REZERVY

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688