TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.09.2012 13:40:05

Nečas: Prezidentovy kroky nepřispívají ke stabilitě vlády

PRAHA (MEDIAFAX) - Některé kroky prezidenta republiky nepřispívají ke stabilitě vlády a Václav Klaus to dobře ví. Premiér Petr Nečas (ODS) to uvedl v pondělí jako reakci na Klausovo veto zákonů umožňujících start druhého pilíře důchodové reformy a vyvádění peněz do soukromých penzijních fondů.

Václav Klaus sice se změnou důchodového systému podle svých slov nesouhlasí "ze zcela jiných důvodů než parlamentní opozice". Faktem ale je, že jeho veto sociální demokracie uvítala a ve sněmovně ho chce podpořit.

Podle hlavy státu je důchodová reforma zásadní změnou sociálního systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana. Proto její obsah, příprava i realizace vyžadují ve společnosti co nejširší konsensus. "V tomto případě takový konsensus v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti neexistuje," napsal prezident.

Premiér Nečas hlavě státu přiznal její ústavní právo. "Chtěl bych však zdůraznit, že vláda plní svoje programové prohlášení. V něm je zakotven i vznik druhého pilíře jako součást důchodové reformy, která ve výhledu finančně stabilizuje důchodový systém," zmínil předseda vlády.

"Dlouhodobé neřešení strukturálních reforem z éry vlád sociální demokracie, kam patří i změna důchodového systému, není nadále udržitelné. Diskuse o stabilizaci důchodového systému se v České republice vede více než patnáct let," prohlásil Nečas. Zdůraznil, že to byla až jeho vláda, která přestala přešlapovat na místě a předložila řešení. Premiér připomněl, že základní principy důchodové reformy Klaus v minulosti nevetoval.

"Loni jsem k předcházejícím zákonům týkajícím se změny důchodového systému … svůj podpis nepřipojil. Vzhledem k tehdejším obstrukcím opozice jsem ale tyto zákony Poslanecké sněmovně přímo nevrátil. Dnes však nastala situace, kdy svůj postoj k navrhovaným změnám musím vyjádřit zcela jednoznačně," vysvětlil změnu svého postoje prezident.

Druhý pilíř důchodové reformy má podle vládních plánů odstartovat od 1. ledna příštího roku. O prezidentském vetu budou poslanci znovu hlasovat na konci října. Novinka občanům umožní, aby si tři procentní body z povinných odvodů na sociální pojištění přesměrovávali do soukromých penzijních fondů. Musí si k nim ale přidat další dvě procenta ze svého.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688