TNBiz (TN.cz)
Investice  |  23.09.2012 08:43:46

Greenpeace a němečtí Zelení navštívili Temelín, s dostavbou nesouhlasí

TEMELÍN (MEDIAFAX) - Členové hnutí Greenpeace a představitelé německých Zelených v sobotu navštívili Jadernou elektrárnu Temelín. Celkem jich na jihočeskou elektrárnu přijelo pět desítek, řekl v neděli agentuře Mediafax mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Přibližně polovina z nich si prohlédla strojovnu prvního bloku a simulátor blokové dozorny. Součástí programu byla také skoro tříhodinová diskuze s vedením elektrárny Temelín a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). „Je jasné, že naše názory na jadernou energetiku se rozcházejí. To bylo patrné i během diskuze. Na druhou stranu si ale vážíme každého návštěvníka, který se na vlastní oči přijede podívat, jak to u nás vypadá a o věcech chce otevřeně diskutovat, třebaže jeho názor na energetiku je odlišný,“ řekl ředitel JE Temelín Miloš Štěpanovský.

Zástupci ČEZ odpovídali zejména na otázky týkající se bezpečnosti elektrárny, financování projektu dostavby Temelína nebo pojištění odpovědnosti za provoz jaderných elektráren. Tématem diskuze byla i potřebnost výstavby nových zdrojů, možnost jejich náhrady obnovitelnými zdroji a úsporami.

„Jít cestou výhradně obnovitelných zdrojů je určitě možné, ale všechno něco stojí. Toto by znamenalo snížit energetické potřeby o dvě třetiny a tedy naprostou změnu životního stylu,“ řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Během návštěvy němečtí Zelení opakovaně vyjádřili svůj nesouhlas s dostavbou elektrárny Temelín. Kritika zazněla také na připravovanou Státní energetickou koncepci ČR, která s jádrem počítá jako s důležitou součástí energetického mixu.

Petr Závodský, ředitel Výstavby jaderných elektráren ČEZ, v této souvislosti připomněl, že bez výstavby nových zdrojů se České republika v budoucnu neobejde. „Během několika následujících let uzavřeme z důvodu končící životnosti nejstarší uhelné elektrárny o výkonu více než 3 tisíce MW. Pokud tento výpadek chceme nahradit, bez dostavby Temelína se neobejdeme,“ doplnil Závodský.

Dobrin Stojcev, stojcev@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688